A kunszentmiklósi Tesco áruház is csatlakozott az élelmiszermentéshez

A kunszentmiklósi Rákóczi Ferenc utcai Tesco szupermarket is csatlakozott az áruházlánc élelmiszermentő programjához. A programban az áruházakból a már nem eladható, de még fogyasztható minőségű zöldséget, gyümölcsöt, valamint pékárut és tartós élelmiszert adományozza a Tesco minden nap a Magyar Élelmiszerbank Egyesület helyi partnerszervezetei számára. Kunszentmiklóson a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Kunszentmiklósi Csoportja veszi át az adományt, és osztja szét még aznap a rászorulók között.

A Tesco számára prioritás az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem, ami ellen saját működésében is igyekszik minél többet tenni. Az áruházlánc célja, hogy 2020-ig valamennyi közép-európai áruházát felkészítse arra, hogy jótékony célra tudja felajánlani a napi működése során keletkező élelmiszer-felesleget. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület évek óta az áruházlánc stratégiai partnere, a Tesco a szervezettel együtt működteti napi áruházi élelmiszermentő programját is. A program keretében a kezdeményezésben résztvevő áruházak munkatársai minden munkanap kiválogatják és összegyűjtik a már nem eladható, de még fogyasztható minőségű zöldséget, gyümölcsöt, valamint pékárut, amit aztán az Élelmiszerbank helyi partnerszervezetei még aznap szétosztanak az áruházak környékén élő rászorulók között.

A kunszentmiklósi szupermarket február 4-én kezdte meg az élelmiszermentést, így Bács-Kiskun megyében már 8 üzlet vesz részt a programban. Ezek 2019. január végéig összesen 854 879 kilogramm élelmiszert adományoztak jótékony célra, ami több mint 2,1 millió adag ételnek megfelelő mennyiség.

Magyarországon a 204 Tesco áruházból jelenleg 165-ben folyik a napi szintű élelmiszermentés. Az áruházak idén január végéig közel 18 500 tonna élelmiszert ajánlottak fel jótékony célra, ami több mint 46 millió adag ételnek felel meg.

A programban résztvevő áruházak listája megtalálható a Tesco Magyarország weboldalán: http://bit.ly/Elelmiszermento_aruhazak.