flickrlinkedin

Emberi jogok szabályzata

A Tescóról

Napról napra többet nyújtunk a magyar vásárlóknak

Tovább

Emberi Jogi Szabályzat

Emberi jogok

Globális kiskereskedelmi áruházláncként termékeket vásárolunk, szállítunk és értékesítünk. Tevékenységünk során naponta több millió emberrel kerülünk kapcsolatba, ezért felelősségünk szem előtt tartani a munkatársaink, az ügyfeleink, a vásárlóink és a tevékenységünknek otthont adó közösségek emberi jogait, egyúttal kezünkben van a lehetőség, hogy tegyünk értük.

Elkötelezettek vagyunk az emberi jogok védelme mellett, ezért teljes mértékben támogatjuk az ENSZ által elfogadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet alapegyezményeit is.

A szigorú szabályozás és az üzleti átláthatóság érdekében csatlakoztunk az ENSZ Globális Megállapodásához, amelynek célja, hogy a vállalatok stratégiáját és működését összehangolja az emberi jogok, a munkavégzés, a munkakörnyezet és a korrupcióellenesség egyetemes alapelveivel. A megállapodás tíz alapelv köré épül, és az ezekkel kapcsolatos lépéseinkről rendszeresen jelentésekben számolunk be.

Munkatársaink védelmében

Mindig a legjobb döntéseket szeretnénk meghozni a velünk dolgozókkal kapcsolatban. Erre jelent biztosítékot egyik alapelvünk: mindenkivel bánjunk úgy, ahogy szeretnénk, hogy velünk bánjanak. Az Emberi Jogi Szabályzatot a helyi kultúrához és munkaügyi jogszabályokhoz igazítjuk. Fontosnak tartjuk a munkatársak közötti egyenlőség támogatását, és értéknek tekintjük a sokféleséget, ezért a kollégáinkkal kapcsolatos döntéseket kizárólag a munkához kapcsolódó képességek, eredmények és teljesítmény alapján hozzuk meg.

Fontos az alkalmazottaink egészsége és jól léte, ezért gondoskodunk a biztonságos munkakörülményekről. Egészségügyi és biztonsági képzéseket tartunk, és szükség esetén megfelelő védőfelszerelést is biztosítunk.

Hiszünk a problémamegoldási módszereinkben. Meghallgatjuk munkatársaink véleményét és problémáit. A közös célkitűzések elérése érdekében együttműködünk a szakszervezetekkel és az alkalmazotti fórumokkal is.

Lehetőséget biztosítunk továbbképzésekre, amelyek keretében munkatársaink karriert építhetnek és fejleszthetik a képességeiket.

Gondoskodunk arról, hogy a jutalmazások versenyképesek és méltányosak legyenek.

A szállítótól a fogyasztóig

Megbízható szállítókkal és erős partnerkapcsolatokkal biztosítjuk, hogy mindig kiváló minőségű termékeket forgalmazzunk. Az Etikus Kereskedelmi Kezdeményezés (ETI) alapító tagjaként tudjuk, hogy áruházainkban olyan munkaügyi vagy emberi jogokat sértő konfliktusok alakulhatnak ki, amelyeket kezelnünk kell. Jó munkahelyeket akarunk teremteni, amelyeknek köszönhetően munkatársaink gondoskodhatnak a családjaikról, és fejleszthetik képességeiket, növelhetik a tudásukat.

Vállalatként – az ENSZ irányadó alapelveinek megfelelően – felelősségünk, hogy tiszteletben tartsuk és bővítsük munkatársaink jogait. Erre az ETI alapkódexét alkalmazzuk, amely tartalmazza az egészséges és biztonságos munkakörnyezethez való jogokat, megtiltja a kényszermunkát, a gyermekmunkát, valamint az emberkereskedelmet. A Kódex szabályainak betartása alapkövetelmény a vállalatunkkal üzleti kapcsolatban álló szállítókkal szemben is. Elhivatottak vagyunk, hogy a Kódex szellemében csak megbízható szállítókkal alakítsunk ki partneri viszonyt, és hogy a szállítókkal, a civil szervezetekkel, a szakszervezetekkel, valamint egyéb csoportokkal együttműködve felderítsük az emberi jogokat esetlegesen sértő helyzeteket.

Ha az emberi jogok megsértéséről értesülünk, kezeljük és felderítjük a jogsértés okát is. Törekszünk a legjobb rendszer kialakítására, így a szállítókkal és egyéb érdekelt csoportokkal együttműködve folyamatosan fejlesztjük rendszerünket.

A világ számos országában előforduló súlyos jogsértések a beszerzési láncok alsó szintjein történnek, ahol nehéz őket észlelni és azonosítani – ez különösen igaz a kényszermunkára. Ezek kezelése összehangolt erőfeszítéseket igényel, ezért össze kell fognunk más vállalatokkal és a társadalommal, így a Fogyasztási Cikkek Fóruma (CGF) tagjaként elköteleztük magunkat, hogy száműzzük a kényszermunkát, és ennek elérése érdekében vezető szerepet vállaltunk a szervezeten belül.

Irányítás és megfigyelés

Elemezzük a vállalatunkat érintő pénzügyi és nem pénzügyi kockázatokat. A Csoport Megfelelőségi és Társadalmi Felelősségvállalási Bizottsága pedig az Emberi Jogi Szabályzatunkkal kapcsolatos kockázatokat vizsgálja, amelyek bekerülnek a vállalati kockázati nyilvántartásba. Az Emberi Jogi Szabályzat legfőbb pontjai a vállalat Üzleti Etikai Kódexében is szerepelnek, amelyet vezetőségünk évente felülvizsgál.
Jól bevált „Ne hallgass!” vonalunk egy ingyenes, szakmai alapú, bizalmas és biztonságos szolgáltatás, amely lehetővé teszi munkatársaink, szállítóink és az ő alkalmazottaik számára, hogy a lehető leghamarabb hangot adjanak aggályaiknak telefonon vagy e-mailen keresztül. A bejelentett eseteket rögzítjük és kivizsgáljuk, szükség esetén pedig lépéseket teszünk a megoldásukra.