flickrlinkedin

„Ön választ, mi segítünk” – hogy minél több közösségi kezdeményezés valósulhasson meg

MAGYAR Henrietta

Kormányzati és közösségi kapcsolatok vezető, Tesco

Az elmúlt hetekben sok szakemberrel, kollégával beszélgettem a közösségi kezdeményezések erejéről, fontosságáról, azok támogatásáról és fenntarthatóságáról. Az apropót a 2017 januárjában újra meghirdetett „Ön választ, mi segítünk” pályázati programunk adta, ahol olyan helyi programokat, ötleteket keresünk, melyek egy adott közösség életminőségén kívánnak javítani valamilyen módon.

Én személy szerint nagyon hiszek a közösségekből érkező kezdeményezésekben és tenni akarásban. Hiszen ki más tudhatná jobban, mire van szükségünk, hogy jobbnak, szebbnek ítéljük meg az életünk és a környezetünk, mint mi magunk. És mi lehetne értékesebb, mint a saját ötleteinket másokkal összefogásban megvalósítani, és büszkén nézni, ahogy valóra válnak a tervek és jobban érezzük magunkat! Valami értékeset hoztunk létre közösen, aktívan tettünk magunkért, példát mutatva ezzel a körülöttünk élőknek!

Az „Ön választ, mi segítünk” program első évében több mint 550 ilyen ötlettel találkoztunk, végül 62 terv megvalósítását tudtuk támogatni. Ezek a programok mind valami maradandót alkottak, alkotnak a saját közösségükben – tanítanak, fejlesztenek, építenek, létrehoznak. Ennél is fontosabb és izgalmasabb azonban azt megérteni, hogy milyen hosszú távú hatásai vannak egy-egy támogatott ötletnek. Partnerünk, a Magyar Adományozói Fórum nemzetközi módszertant alkalmazva vizsgál meg minden egyes befejezett projektet, mert számunkra nem csak az érdekes, hogy a program által közvetlen hatásként bemutatott eredmények teljesültek-e, hanem az is, hogy a szervezet életére, működésére milyen hatással volt a program. Ismertebbek lettek-e, több támogatójuk, vagy ügyfelük lett? Eljutottak továbbképzésekre? A program eredményeként a közösség milyen új energiákat kapott? Elindultak-e az általunk támogatott ötletre építve újabb kezdeményezések? Természetesen ezeket a hosszú távú hatásokat nem lehet pár hónapon, vagy akár egy éven belül kimutatni, de nagyon bízom benne, hogy a 2016-ban támogatott 62 program egy része be tud majd számolni a fentiekhez hasonló tapasztalatokról, 2017-ben, sőt akár 2018-ban is.

A figyelmünket most kicsit az épp aktuális pályázatunkra irányítjuk. A jelentkezés lezárult, a 63 körzetben összesen több mint 560 pályázat érkezett felhívásunkra. A következő hetekben a szakértő zsűri feladata lesz, hogy minden pályázatot átnézzen, és kiválassza minden körzetben a legjobb három jelentkezőt. A zsűri független szakemberekből, a Magyar Adományozói Fórum által felkért civil szakértőkből áll, akik több szempont szerint vizsgálják majd a beérkező pályázatokat. A kiválasztott pályázók jutnak be az „Ön választ, mi segítünk” program második körébe, ahol az adott közösségben élő vásárlók szavazzák majd meg, hogy az ő környezetükben melyik projekt nyerje el végül a Tesco támogatását. Szavazni március 8-tól április 4-ig lehet majd, minden Tesco áruházban. Vásárlóink vásárlásonként egy zsetont kapnak, ezt kell majd bedobni annak a projektnek a neve mellé, amelyiket szeretnék „életre kelteni” a közösségükben.

Izgalmas hetek várnak ránk!