flickrlinkedin

Egészség Szem-eszter – Főzzünk együtt, egészségesen

LUKÁCS Ágota

Civil referens, Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete

Az egészséges ételek elkészítése sokszor még azok számára is gondot okoz, akik jól látnak. Sajnos egyre többen vannak, akik nem tudnak főzni, akár a legegyszerűbb ételeket elkészíteni. Számukra könnyebb gyorsétkezdéből, étteremből rendelni valamit, ami nem mindig az egészséges és tápláló ételek fogyasztása felé billenti a mérleget.

Sokan vannak azonban a látók és látássérültek között egyaránt, akik nem elégednek meg ezzel, szeretnék megtanulni az ételkészítés csínját-bínját, hogy később a saját ízlésüknek megfelelően, maguknak főzhessenek.

Szervezetünknél, a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületénél már többször is felmerült az igény olyan oktatásra, ahol akár egyénileg, akár csoportosan azt tanulhatják meg a résztvevők, hogy vakon, a megfelelő, (néha nem is annyira) speciális eszközökkel hogyan készíthetnek saját maguk számára ételeket, kifejezetten egészséges alapanyagokból.

A Tesco „Ön választ, mi segítünk” pályázatán április közepén elnyert összegből ezt most végre meg is tudjuk valósítani! Még több látássérült tagunk kap rá lehetőséget, hogy hamarosan konyhamesterként tündököljön. (A pályázatra egyébként ismét lehet jelentkezni, és a saját példánkon okulva tanácsoljuk, hogy mindenki tegye meg, akinek van egy szuper közösségjobbító ötlete, de forrása még nincsen a megvalósításra!)

 „Egészség Szem-Eszter” elnevezésű programunkat úgy alakítottuk ki, hogy először vállalkozó kedvű munkatársaink tanulják meg a szakembertől, hogyan lehet „vakspecifikus” módon elkészíteni az ételeket, illetve, hogy ezt a tudást hogyan adhatják tovább látássérült társaiknak. A projekt következő szakaszában az ő aktív részvételükkel kezdődik el az oktatás, az „Ön választ, mi segítünk” pályázatnak is köszönhetően jól felszerelt tankonyhánkban. Ekkor már a korábbi tanítványok oszthatják meg tudásukat és tapasztalataikat látássérült társaikkal.

A program több szempontból is segíti látássérült tagjainkat az önálló életvitel kialakításában: a megszerzett tudásukkal önállóbbá válnak, és családjuk is számíthat rájuk finomságok elkészítésében.

Facebook oldalunkra feltöltött főzős videóinkban megmutattuk, hogy a főzés nem elérhetetlen álom tagjaink számára, akik egyébként nagy lelkesedéssel, örömmel fogadták a nyertes pályázat hírét, hiszen így hamarosan még többen vehetnek részt a gasztronómiai oktatásokon.

Ugyan az elkészített ételeket nem vakvezetőkutyáink gyomrába szánjuk, de szemléletformáló célzattal ők is jelen lesznek. Az újdonsült konyhatündérek így azt is megtanulják, hogy ami az ember számára egészséges, az a kutya számára nem feltétlenül az, emellett a vakvezetőkutyák etetése kizárólag a gazdi engedélyével szabad.