flickrlinkedin

„Empátia terápia” – mutassuk meg, hogyan lehet a hátrányból előnyt kovácsolni

GYURÁCZ Annamária

Egyesületi elnök, Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesülete

A Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesületével 2017-ben jelentkeztünk a Tesco „Ön választ, mi segítünk” programjába. A pályázattal a korábban önerőből elindított „Empátia Terápia” néven futó szemléletformáló programunkat szerettük volna a felmerült igényeknek megfelelően minél több iskolába eljuttatni, valamint felhívni a figyelmet legfontosabb célunkra: alkotás közben egymás problémáit, nehézségeit megismerve empatikusabbá, elfogadóbbá tenni az embereket.

Négy áruházban lehetett a szervezetünkre szavazni, ezek közül kettőben tudtunk személyesen is bemutatkozni a vásárlóknak. A személyes megjelenés lehetőséget adott arra, hogy szóban is elmondhassuk, miért fontos számunkra és a hátrányos helyzetű gyerekek, fogyatékos fiatalok számára a projekt. Nagyon sokan megismerhették az SM betegséget, egyesületünket és mindazt, amit képviselünk, amit teszünk, nemcsak magunkért, hanem a közösségért, fogyatékos emberekért. Sok SM-beteg nagyon aktívan részt vett az érzékenyítő akcióban, még a súlyosan mozgáskorlátozott kerekes székes vagy járókerettel közlekedő betegtársak is. „Empátia terápia” érzékenyítő foglalkozásunk rövidített változatába is bevontuk a Tescós vásárlókat, akik kipróbálhatták az általunk készített szimulációs eszközöket és saját élményen keresztül tapasztalhattak meg néhány SM tünetet. Mintegy 50-60 vásárló rajzolta rá kéznyomát az „empátia vászonra”, ami az SM-betegek elfogadását szimbolizálja. Ezen kívül persze plakátokat készítettünk, sok fotót és posztot tettünk fel, amiben rendszeresen tájékoztattunk a szavazás aktuális állásáról. A kampányokról is készítettünk beszámolókat sok fotóval.  A projekt előzményeiről, céljáról és a projekt tevékenységeiről is részletesen tájékoztattunk az egyesület, Facebook profilján.

A kampány során nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki a helyi Tesco vezetőivel, munkatársaival. Egyik munkatársuk pedig már 2 éve rendszeresen önkéntesünk, aktívan részt vesz szinte minden programunkban és sokat segít.

A programot azóta – az elnyert támogatásnak is köszönhetően – megvalósítottuk és februárban egy vidám farsangi mulatsággal le is zártuk. Összesen mintegy 180 ép és fogyatékkal élő autista, mozgássérült, értelmi fogyatékos és hátrányos helyzetű roma gyerekhez és fiatalhoz jutottunk el „Empátia terápia” szemléletformáló foglalkozásunkkal. A gyerekek által gyűjtött, fölöslegessé vált tárgyak kreatív újrahasznosításával egyedi, kézműves termékeket készítettünk közösen, melyekből sokat februárban egy kiállításon is bemutattunk. A kézműveskedés közben a résztvevők szimulációs eszközök segítségével rövid időre az SM-betegek „bőrébe bújva” tüneteiket is átélhették, és kipróbálhatták, milyen nehezen megy úgy a varrás, festés, barkácsolás. Nemcsak mi érzékenyítettük őket, hanem ők is minket, alkotás közben sokkal jobban megnyíltak, és megbeszélhettük egymással a másságunkból fakadó nehézségeinket, és közösen kerestünk megoldásokat. Az újrahasznosítással felhívtuk figyelmüket korunk hulladékproblémájára, megmutattuk, hogyan tudnak hulladékból kincseket, használati tárgyakat, divatos kiegészítőket, ékszereket készíteni. Fejlesztettük az ökológiai tudatosságot, kreativitást, elfogadást, az empátiát. Ennek eredményességét pedig leginkább a sok-sok kéz lenyomata mutatja, amit a résztvevő gyerekek, fiatalok, tanáraik rajzoltak az empátia terápiás vászonra, szimbolizálva a fogyatékos emberek elfogadását.

Bízunk benne, hogy sikerült minél több embernek, gyermeknek és fiatalnak, szüleiknek és betegtársainknak, sorstársainknak megmutatni, hogyan tudnak a hátrányból előnyt kovácsolni, ha egy valamit nagyon megtanulnak: küzdeni.