flickrlinkedin

Felhőtlen gyermekkort minden gyermeknek!

SENKÁR Éva

Szociális és fejlesztési igazgató-helyettes, Ökumenikus Segélyszervezet

Májusban ismét összefogást hirdettünk a nélkülöző és bántalmazott gyermekekért. A hétvégén elérte a 100 000-t a Tesco kasszáinál megvásárolt Felhőtlen gyermekkor adománykuponok száma. Ez nagyszerű hír, hiszen azt jelenti, hogy máris több mint 25 millió forint gyűlt össze, hogy idén nyáron is közel 1500 gyermeknek segítsünk felhőtlenebbé tenni a gyermekkorát!

Az Ökumenikus Segélyszervezettel számos szociális intézményt működtetünk hazánkban. Egyik kiemelt célunk, hogy segítsük azokat a nehéz sorsú családokat, akik krízishelyzetbe kerültek, vagy jelentős hátrányokkal, nehézségekkel kell megküzdeniük. Az intézményhálózatunkon keresztül több száz gyermekkel, fiatallal kerülünk kapcsolatba, mi pedig igyekszünk megtalálni az utat hozzájuk, segíteni nekik előrelépni, fejlődni, leküzdeni a hátrányaikat, és gondoskodunk róla, hogy gyógyító, építő élményekben legyen részük.

Kapaszkodó programunk keretében 9 városban szervezünk terápiás foglalkozásokat, közösségi és élményprogramokat, nyári tábort a Balatonnál. A terápia és az élmény egyaránt fontos. Egyrészt segítünk kell a gyerekeket a hozott problémáik feldolgozásában, így logopédus, fejlesztő pedagógus, mozgásfejlesztő szakember, pszichológus foglalkozik velük. Másrészt kell, hogy élményekhez juthassanak, olyanokhoz, melyekre egyébként nem lenne lehetőségük, és ahol megélhetik a közösséghez tartozás élményét is.

A különböző helyszíneken más – más életkorú és szükségletű gyermekekkel foglalkozunk, így változatos a foglalkozások palettája is. Kaposváron és Szendrőn, ahol Biztos Kezdet Gyermekházat működtetünk, egészen kicsiknek, 0-3 év közötti gyermekek számára tartunk korai mozgásfejlesztést. Szolnokon, Orosházán, Kastélyosdombón és Miskolcon, ahol családok átmeneti otthonában élő gyermekekkel foglalkozunk, arra fókuszálunk, hogy a részképességeiket fejlesszük. Segítünk, hogy az életkorukhoz képest jelentkező elmaradásokat behozhassák, és fejlesztjük a társas készségeiket, hogy jobban be tudjanak illeszkedni a kortárs közösségeikbe. Olyan gyerekeket is támogatunk, akik súlyos traumákat éltek át, ezek feldolgozását pszichológiai tanácsadással, és többek között művészetterápiás, relaxációs csoportokkal is segítjük.  Olaszliszkán tanodát működtetünk, ahol a foglalkozások mellett sakkszakkör, színjátszókör, néptánc csoport is van. Miskolcon létrehoztunk okos tantermet, Debrecenben pedig még artistaképzést is szervezünk veszélyeztetett fiataloknak.

A programjainkat mindig kíséri valamilyen felmérés, hatékonyság-vizsgálat, hiszen fontos látnunk, hogy valódi változást tudunk-e hozni a gyermekek életébe. Így számszerű eredményünk van arról, hogy a gyermek részképességei hány százalékban fejlődtek, vagy az iskolai eredménye mennyit javult. Mégis, a számok kevéssé tudják átadni azt, hogy mit jelent a gyermek számára, hogy rendszeres foglalkozásokra jár egy közösség tagjaként, ahol megéli, hogy ügyes, hogy sikerei vannak. Minden olyan eredménynél boldogok vagyunk, amikor egy gyermek például egy régóta hordozott beszédhibát, ami miatt csúfolták, ki tud javítani; hogy egy csecsemőnél a gyógyúszáson beindul az elakadt mozgásfejlődése; hogy egy általános iskolásnál segítséggel sikerül a jegyein javítani, és nem kell évet ismételnie; vagy egy szorongó, pszichoszomatikus tüneteket mutató gyermek a pszichológiai megsegítésnek köszönhetően oldódni kezd, és barátokra tesz szert.

Hiszünk abban, hogy mindez a figyelem, élmény, a támogató közösség fejleszti a gyermekeket, és hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy néhány lépést tegyenek előre, kapaszkodót kapjanak. A Tesco kasszáinál május 31-éig megvásárolható Felhőtlen gyermekkor adománykuponokkal pedig Ön is segíthet, hogy még több gyermek gyermekkorát tegyük felhőtlenebbé!