flickrlinkedin

Feszültség helyett Mondjunk Mancsot!

HORNYÁK Julianna

Elnök, Mondjunk Mancsot! Terápiás és Segítőkutyás Közhasznú Egyesület

Egy-egy gyermek számára egész életre szóló negatív tapasztalat lehet, ha nem sikerül megfelelő kapcsolatot teremtenie társaival, esetleg nem úgy teljesít az iskolában, ahogyan azt elvárják tőle. Ha az ilyen problémákat nem sikerül minél korábban megoldani, annak magatartási és tanulási nehézség is lehet az eredménye. Sokat segít azonban egy négylábú, pihepuha barát jelenléte, aki már a társaságával, önzetlen ragaszkodásával leveszi a terhet a legkisebbekről és segít oldani szorongásukat.

Mi, a Mondjunk Mancsot Egyesületnél kiképzett terápiás kutyákkal tudjuk segíteni ezt a folyamatot, hiszen a blökiknek köszönhetően még a legfeszültebb gyerek (és persze szülő és tanár) is feloldódik, megnyugszik.

Egyesületünk már 8 éve foglalkozik kutyás terápiák népszerűsítésével. Jelenleg 3 vizsgázott és öt tanuló terápiás kutya alkotja bundás csapatunkat.  Ugyan Egerben és környékén viszonylag ismertek vagyunk, rendszeres nyilvános megjelenéseinknek, bemutatóinknak is köszönhetően, azonban így is nagy kihívást okoz a kutyás terapeuta díjazásának, valamint a központunk bérleti díjának előteremtése. Ezért folyamatosan keressük a pályázati lehetőségeket, a Tesco „Ön választ, mi segítünk” programjára is így bukkantunk rá idén év elején. A pályázati anyag beadását követően következett csak igazán a munka oroszlánrésze, amiből természetesen kutyáink is kivették részüket – az egri áruházban személyesen is meséltünk a vásárlóknak az általunk végzett munkáról, illetve munkatársaink, ismerőseink a közösségi médiában is mozgósították magukat. A kampánynak meg is lett az eredménye, hiszen a rengeteg, ránk leadott szavazatnak köszönhetően elnyertük a Tesco támogatását, amiből nem csak a korábban említett tételeket tudjuk fedezni, hanem a gyerekek kedvében is tudunk járni új fejlesztő játékok vásárlásával, hogy még érdekesebbek lehessenek a foglalkozásaink. A hozzánk hasonló, kisebb szervezeteknek csak tanácsolni tudjuk, hogy ők is éljenek a lehetőséggel, ismét lehet még pályázni egy darabig.

Ha pedig segítségre van szükségük, keressenek minket bizalommal, és egy bónusz simogatásra is mindig vevő négylábú csapatunk. :)