flickrlinkedin

Játszva is lehet tanulni!

Önkéntes Településfejlesztő Közösség

Kosd

Izgalmas nyár elé nézünk! Hamarosan elkezdjük Kosd község öko játszóparkjának kialakítását. Bár sok munka áll előttünk, alig várjuk, hogy a gyerekek és családjaik birtokba vegyék, ahol nemcsak kikapcsolódhatnak majd, de a környezetükről is sokat tanulhatnak.

Öko játszóparkot építeni nem egyszerű feladat. Szükség van hozzá a közösség támogatására, fel kell mérni az igényeket, és nem utolsó sorban pénzre van szükség a megvalósításához. Az év elején ezért indultunk el a Tesco „Ön választ, mi segítünk” pályázatán, bízva abban, hogy az erős kosdi összefogással támogatást szerzünk a terveinkhez. A programunkra leadott több ezer szavazatnak köszönhetően ez sikerült is, úgyhogy kezdődhet a munka nagyja!

A Naszály völgyi játszóparkot a játszótér és a park közötti átmeneti térként alakítjuk ki, ami így mind tanulásra, mind szórakozásra, pihenésre alkalmas lesz gyerekek és szülők számára egyaránt. A falusias környezetben, családi házas övezetben található játszópark tervezésénél figyeltünk arra, hogy a szabad levegőn eltöltött aktív idő az egészségmegőrzés és a közösségi élet szempontjából is hasznos legyen, egészséges és környezettudatos magatartásra ösztönözzön. Például kihelyezett környezetismeret órák helyszíneként.

Hamarosan elkezdjük a tereprendezést. Még a nyáron a helyükre kerülhetnek a játszóelemek és a környezet csinosítása, parkosítása is bele fog férni a szünidőbe. A Tesco támogatását a játszópark interaktív játszóelemeinek beszerzéséhez használjuk fel. A gyermekek közvetlen környezetét bemutató, a természet védelmének fontosságát hangsúlyozó, információs és oktatótáblák szorosan kapcsolódnak majd a játszótérre kihelyezett játékokhoz, fontos elemei lesznek a parknak.

A játszópark átadását szeptember elejére tervezzük, így az ovisok és kisiskolások már a következő tanévtől kiszabadulhatnak a tanteremből, legalább a környezeti oktatás egy részében.

Az ismeretátadás mellett a tervezéskor az is fontos volt számunkra, hogy egy modern közösségi teret építsünk. Szeretnénk, hogy a játszóteret látogatók, helyben lakó óvodások, kisiskolások és szüleik, illetve a községbe, Kosdra kiránduló kisgyermekes családok között kialakulhassanak kapcsolatok. A parkot egy olyan találkozóhelynek szánjuk, ahol a kicsik tudnak mozogni, nyüzsögni, okosodni, miközben a felnőttek kellemes közegben beszélgethetnek, pihenhetnek, kikapcsolódhatnak.

Már eddig is példaértékű összefogás kísérte a projektet Kosdon, de továbbra is minden követ megmozgatunk, a játszópark érdekében. Az elkészült parkba pedig várunk mindenkit sok szeretettel!

A hasonló célokkal, kihívásokkal küzdő csapatoknak pedig innen üzenem, hogy mindenképpen vágjanak bele, pályázzanak a Tesco támogatására, nem fogják megbánni!