flickrlinkedin

Közel harmadannyi élelmiszer-hulladék – de még mindig sok tennivaló

Wojtek SOKÓL

Head of Campaign Programs in CE, Tesco

Május 10.-én publikáltunk a legfrissebb, közép-európai működésünk során keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségéről beszámoló jelentésünket, amiben komoly eredményekről tudtunk beszámolni. A Közép-Európai régióban az összes élelmiszer-hulladék mennyiségét a 2016/17-es évi 54 102 tonnáról 2017/18-ra 38 054 tonnára sikerült visszaszorítanunk, ami egy jelentős 30 százalékos csökkenést jelent 12 hónap alatt. Ezt a kiemelkedő eredményt nem tudtuk volna elérni kollégáink nélkül, akik működésünk szinte minden részlegén támogattak minket: áruházainkban, ellátási láncunkban, disztribúcióban, beszerzésben vagy ügyviteli, termékmenedzsmenti szinten – hogy kiemeljek néhányat a több ezer munkatársunk közül, akik napi szinten hoznak komoly döntéseket arról, hogy mely élelmiszereket tudjuk még felajánlani jótékonysági szervezeteknek, rászorulóknak Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában. Többek között az ő munkájuknak köszönhetően összesen több mint 10 600 tonna adományt vett át tőlünk 1100 partnerünk, az élelmiszerbankok és az partner szervezeteik. Ez a mennyiség 25 millió adag, rászoruló gyerekeknek, felnőtteknek és családoknak átadott ételnek felel meg.

Ezek figyelemre méltó számok és csakúgy, mint mindenki más Közép-Európában, én is büszke vagyok az eddig elért sikereinkre, amelyekkel még közelebb kerültünk a célunkhoz: továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy egy nap majd a Tescónál egyetlen falat fogyasztásra alkalmas élelmiszer sem vész kárba. Ezzel szeretnénk elősegíteni azt is, hogy 2030-ra az egy főre jutó élelmiszer-hulladék mennyisége világszerte a felére csökkenjen. A kiemelkedő eredményeink viszont arra is rávilágítanak, hogyan tudunk még hatékonyabban tenni az élelmiszerhulladék csökkentéséért. Engedjétek meg, hogy ezzel kapcsolatosan beszámoljak egy személyes élményről. 2017 novemberében 14 kelet-lengyelországi áruházvezető társaságában eltöltöttünk egy napot a poznani élelmiszerbanknál, hogy kipróbáljuk, mit jelent nap mint nap begyűjteni, majd továbbadni a felesleget a rászorulóknak – és személyesen tapasztaljuk azt a folyamatot, amit cseh, lengyel és magyar Tescós és élelmiszerbankos kollégák is végeznek. A munka végeztével a helyi hajléktalan szálló lakóival együtt fogyasztottuk el az aznap, áruházainkból gyűjtött élelmiszerekből közösen készített vacsoránkat, ami tyúkhúslevesből, darált marhahúsból, főtt burgonyából és paradicsomszószból állt. Rendkívül megindító volt látni, hogy az általunk adományozott feleslegnek köszönhetően összegyűlnek az emberek az asztal körül. Ez a nap kollégáimnak és nekem is bebizonyította, milyen értékes munkát végzünk, miért fontos felelősen kezelnünk az ételt és mindent megtennünk annak érdekében, hogy csökkentsük a pazarlásunkat – függetlenül attól, hogy milyen pozícióban vagyunk a Tescónál.

Még több részletért látogasd meg a honlapunkat: http://www.tescomagyarorszag.hu/hu/k%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9gek/%C3%A9lelmiszer-pazarl%C3%A1s-elleni-k%C3%BCzdelem/elelmiszer-hulladek-jelentes