flickrlinkedin

Mérföldkő az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemben

MAGYAR Henrietta

Kormányzati és közösségi kapcsolatok vezető, Tesco

2020-ra a Tesco Európa összes áruháza jótékony célra ajánlja fel az élelmiszerfelesleget

No time to waste. No food to waste. A Tesco Csoport vezérigazgatójától, Dave Lewis-tól hallottam először ezt a mondatot, mikor a dél-afrikai Cape Town-ban rendezett Consumer Goods Forum Summit-on az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemről beszélt. Nagyon megfogott. Annyira pontosan kifejezi a világ egyik legnagyobb környezeti és társadalmi kihívásának lényegét. Amikor elkezdtük szervezni a budapesti élelmiszer-pazarlás elleni konferenciát, egyértelmű volt, hogy ezt a gondolatot fogjuk használni a rendezvény címeként.

A konferencia fontos mérföldkő a Tesco élelmiszer-pazarlás elleni munkájában. Vállaltuk, hogy a nemzeti kormányokkal és jótékonysági szervezetekkel együttműködve azon fogunk dolgozni, hogy 2020-ra a Tesco Európa összes áruháza jótékony célra, rászorulóknak tudja felajánlani az élelmiszer-felesleget. Stratégiai partneri megállapodást írtunk alá a közép-európai Élelmiszerbankok képviselőivel, ami útmutatót ad a közös munkához, hogy biztosan elérjük célunkat.

Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában élelmiszerfelesleg-mentő programot folytatunk áruházainkban. Ma már több mint 280 közép-európai áruházunkban napi szinten gyűjtjük vissza és adjuk át a felesleget (zöldséget, gyümölcsöt és pékárut) a helyi élelmiszerbankoknak. Az élelmiszermentő-program kezdete óta több mint 5000 tonna élelmiszert gyűjtöttünk össze, ami közel 13 millió adag ételnek felel meg. Célunk, hogy a programba bekapcsolt áruházak száma még az idén meghaladja a 340-et.

Elismerjük, hogy 2020-ra kitűzött célunkat nem lesz egyszerű megvalósítani. Ezért a kormányzati szervekkel és jótékonysági szervezetekkel közösen dolgozunk azon, hogy megfeleljünk a kihívásoknak. Látjuk például, hogy a helyi jótékonysági szervezetek kapacitásgondokkal küzdenek, amit az Élelmiszerbankokkal együtt igyekszünk megoldani. A kormányzati szervekkel és más döntéshozókkal pedig azon dolgozunk, hogy a jogszabályi környezet is támogassa az élelmiszerfelesleg-adományozást.

Mi a Tescónál hiszünk abban, hogy felelősek vagyunk a működésünk során keletkező élelmiszer-pazarlásért, sőt osztozunk az élelmiszerellátási lánc során, vagyis a termőföldtől az asztalig jelentkező pazarlás felelősségében is. Ezért igyekszünk szállítóinkat és vásárlóinkat is bevonni az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelembe. Hiszek benne, hogy együtt sikerül elérnünk, hogy egyetlen falat se vesszen kárba.