flickrlinkedin

Mindenki tehet az élelmiszer-pazarlás ellen!

SCZÍGEL Andrea

Külső kapcsolatok igazgató, Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Mi, az Élelmiszerbankban egész évben azon dolgozunk, hogy felkutassuk a kereskedelmi forgalomba valamiért nem hozható, de minőségileg hibátlan, fogyasztásra alkalmas élelmiszereket, és megmentsük azokat a kidobástól.

A termelés, fogyasztás során az élelmiszerlánc minden fázisában keletkezik felesleg. A kutatások szerint a megtermelt élelmiszer egyharmada, évente világviszonylatban 1,3 milliárd tonna élelem válik hulladékká, kerül a kukába, miközben emberek millióinak nincs pénze arra, hogy a hónap végén ennivalót vegyenek, vagy akár a szó szoros értelmében éheznek. Csak Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszerfelesleget termelünk évente. Ha ezt az élelmiszer mennyiséget kamionokra tennénk, a sor Budapesttől Párizsig érne! Ez nemcsak társadalmi, de fenntarthatósági szempontból is hatalmas problémát jelent, aminek mérséklése komoly kihívás.

Számos élelmiszeripari céggel és kereskedő lánccal működünk együtt, hogy a pazaralás mértékét csökkentsük. A Tescóval például már 2013. óta dolgozunk, és már több mint 6016 tonna élelmiszerfelesleget gyűjtöttünk össze és juttatunk el együtt a nélkülözőknek. Idén már több mint 100 Tesco áruházból mentjük partnerszervezeteinkkel az élelmiszerfelesleget.

Az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemben azonban nem csak az élelmiszeripari cégeknek, kereskedelmi láncoknak van helye, a vásárlók is sokat segíthetnek. Bár a náluk keletkező felesleget az Élelmiszerbank élelmiszerbiztonsági szempontok miatt nem tudja begyűjteni, a magánemberektől származó akár havi 1000 Ft támogatás is sok nélkülöző életét teheti jobbá. A pénzadományok értékét ugyanis minden esetben megsokszorozzuk, hiszen az élelmiszereket a felajánlóktól minden esetben ingyenesen vesszük át és ingyen is adjuk tovább. A pénzadományokat így ezek célba juttatására használjuk fel: 1 000 Ft adományból 30 000 Ft értékű élelmiszert juttatunk el oda, ahol a legnagyobb szükség van rá.

A Tesco június végén, július elején 25 márka bevonásával 1%-os akciót hirdetett, hogy munkánkat az élelmiszermentés mellett más módon is támogassa.  Az akcióból befolyó összeget szintén élelmiszerfelesleg mentésére fogjuk felhasználni: a befolyó adomány értékét megharmincszorozzuk, ennek megfelelő értékű élelmiszert juttatunk el a nélkülözők asztalára, oda, ahol arra a legnagyobb szükség van.

Hiszen sok család számára a legboldogabb pillanat, ha van az asztalon ennivaló és nem kell a gyermekeknek éhesen lefeküdniük.