flickrlinkedin

Neked munka, neki álom

SZENTES Melinda

Áruházvezető, Tesco Nagykanizsa

A Tescónál hiszünk abban, hogy esélyt kell adni azoknak is, akik megváltozott munkaképességük okán nehezen találnak maguknak munkahelyet. Éppen ezért örömmel vettük, amikor a Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetségétől kapott áruházunk egy személyes megkeresést, amiben a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! elnevezésű programjukba invitáltak minket. Ez egy olyan különleges nyílt nap, melynek célja, hogy lehetőséget adjon fogyatékkal élők és a munkáltatók számára egy személyes találkozására, egymás megismerésére és kölcsönös tapasztalatszerzésre. Szerintünk az ilyen és ehhez hasonló programok kitűnő lehetőséget adnak arra, hogy megtapasztalhassuk azt, amit a szem nem lát – így nagy lelkesedéssel vettünk részt a nyitó sajtótájékoztatón, hiszen megtudtuk, hogy van egy közel 30 éves, kis mértékben szellemi fogyatékos fiú, Tomi, aki Tescós dolgozó szeretett volna lenni.

Tomival először a program nyitó eseményén találkoztunk, majd őt és kísérőjét elhoztuk az áruházba. Először, mint minden új belépő, ő is munka- és tűzvédelmi oktatásban részesült, majd azt követően támogatójával, a régiós személyzeti támogatónkkal és néhány kollégával közösen megebédeltünk. Étkezés közben sokat beszélgettünk, kicsit jobban megismertük egymást. A kollégáim közül mindenki nagyon támogató volt, szeretettel fogadták Tomit és szívesen adták át Tescós tudásukat. A fiú hihetetlen természetességgel, nyugalommal közelített mindenki felé, bátran kommunikált, kérdezett, társalgott.

Ebéd után körbe vezettem az áruházban, megismertettem néhány fontos, az árufeltöltéshez szükséges információval. Kicsit bekukucskáltunk érdekesebb területek kulisszái mögé is, így láthatta a raktárakat, pékség és cukrászati területeket is, megismerkedhetett a kézi adatrögzítővel, a tablet hasznosságával és kicsi rálátást kapott arra, hogyan is készülnek az áruházi kihelyezések. A sok impulzus után kiválasztott mentorához vezettük, aki segítségével megvalósíthatta álmát.

Tomi személyében egy különleges fiút ismerhettünk meg, aki rendkívül nyitott és befogadó volt, minden érdekelte és szívesen osztotta meg azt is, mit szeret igazán. Megtudtuk, hogy szereti a focit, néha ZTE meccsre is elmegy, a Fanta a kedvenc itala és szerinte a legjobb süti a világon a hatlapos. Bármit csinált, dolgozott, vagy éppen mesélt, mindvégig mosolygott. Kedves és udvarias volt. Nem voltak nagyra törő álmai, másokkal ellentétben ő egy elérhető álomszerepet választott, árufeltöltő akar lenni. Tisztában van helyzetével, lehetőségeivel, teszi a dolgát és elégedett azzal, ami neki jutott. Nem tud és nem is akar lehetetlenben gondolkodni, de a határait feszegetve bizton állítom, a maximumot nyújtja, s mindezt szívből teszi.

A nap végeztével összeállítottunk egy kis csomagot, melyet szeretettel átnyújtottunk neki, egy dologgal azonban még adósnak érzem magunkat. A csomagot ugyan a kedvenceiből állítottuk össze, de a világ legjobb sütijéből nem tudtunk pakolni neki. Csapatommal megbeszéltük, hogy mi magunk fogjuk megsütni, s az átadásra hamarosan sort is fogunk keríteni.