flickrlinkedin

Nektek szervezzük – Sportnap a kulisszák mögött

SZABÓ Balázs

Áruházvezető, Tesco Szekszárd

Nemrég ért véget a 17. Tesco Családi és Sportnapok, lassan elcsitulnak a szervezés izgalmai és az összegzés, értékelés veszi át az aktív szervezőmunka helyét. Azon szerencsések közé tartozom a Tescónál, akik nemcsak, hogy a kezdetektől részt vehetnek a vállalat egyik legnagyobb programjának szervezésében, de az esemény létrejötte is a nevükhöz fűződik.

A sportnap ötlete a szekszárdi áruház étkezőjében született meg, amikor egy akkori kollégámmal, barátommal azt gondoltuk, hogy kellene egy sportnap, egy buli a kollégáknak, ami a munkán kívül is összehozza őket, erősíti a nagy tescós csapatot. Az első években nagyon komoly erőfeszítést igénylő szervező munka volt ez, de néhány év múlva már a vállalat is észrevette a rendezvény létjogosultságát, és komolyan támogatta az eseményt, amit azóta is megtesz. Az említett kollégám már sajnos nem dolgozik a cégnél, de hálás vagyok neki, hogy anno fiatal titánként elindítottuk, és több mint 10 évig együtt szerveztük a rendezvényt.

Az első években csak ketten, néha 1-1 segítővel szerveztünk. Ma már van egy szuper csapatunk, aminek a tagjai felelnek egyes területekért - sportesemények, szállásfoglalások, fellépők, kapcsolattartás a város és a hatóságok vezetőivel, stb. Az utóbbi közel 20 évből számos nevet fel tudnék sorolni, akik évről-évre ott vannak velünk és segítenek, támogatnak bennünket. A legnagyobb támogatást mégis a feleségemtől és a kislányomtól kapom, nekik az utolsó hetekben biztosan nehéz elviselni a sorozatos telefonokat, egyeztetéseket, távolléteket az otthontól; de türelmükkel, a szerető háttér biztosításával sokat segítenek ők is nekem.

Az első sportnapon az akkor meglevő 30 Tesco áruházból 25 képviseltette magát, és még csak a labdarúgás szerepelt- mint sportág. Ez az évek során rengeteget változott, azt is mondhatnám, kinőtte magát a rendezvény. A sportágak között volt már ping-pong, zumba szárazon és vízen, sakk, kézilabda, futóverseny, kosárlabda, strandkézilabda, horgászverseny is. Aztán jöttek a kiállítók, a rengeteg családi és gyerekprogram, esténként pedig a fergeteges bulik minden évben sztár fellépőkkel, például Neoton, Bikini, Edda, felsorolni is nehéz. Ráadásul a kollégák között is egyre népszerűbb a sportnap, idén már körülbelül 5000 fő volt, aki egyszerre a helyszínen tartózkodott. Ehhez a vállalattól is kapunk segítséget, hiszen minden dolgozónak biztosítanak támogatást a szálláshoz, útiköltséghez, kaphatnak étel-ital kupont, és a kiállítóktól is sok apró ajándékot gyűjthetnek be. Az áruházak pedig előzetesen felmérik és biztosítják a kollégák részvételét, ha kell, akár diákokkal oldják meg a helyettesítésüket erre az időszakra.

Az elmúlt évek során számos kedves történetet, élményt begyűjtöttünk. Volt olyan év, amikor az éjszakai eső után másnap szinte minden győztes a sárban csúszva és dagonyázva ünnepelte a sikert, vagy amikor a cseh és lengyel kollégáink elfogadták a meghívásunkat, és kiálltak ellenünk egy barátságos mérkőzésre, de az egyik legemlékezetesebb év talán mégis az volt, amikor egy lánykérésnek lehettünk segítői.

Bár a rendezvényen általában csak futok egyik helyszíntől a másikig, és felügyelem, hogy minden rendben menjen, a fülemen a telefonnal is megszólítanak, kezet ráznak, hátba veregetnek a kollégák, barátok. Ilyenkor, amikor látom a rengeteg boldog gyerkőcöt, sportolásban elfáradt kollégát, nem számít feszültség, szervezési gond, fáradtság, semmi. Óriási öröm, amikor a rengeteg köszönő és dicsérő sort halljuk, olvassuk. A legfontosabb az, hogy a kollégáink jól érezzék magukat, kikapcsoljanak. Ez a legjobb visszajelzés, hiszen értük dolgozunk, nekik találtuk ki a Sportnapot.