flickrlinkedin

Nem para a bringa, ha mindenki együtt teker

VÁRHELYINÉ Monostori Ágnes

Program felelős, Strázsa Tanya Közhasznú Szociális Szövetkezet

Mindenki emlékszik rá, milyen érzés volt gyerekkorában először segítség nélkül biciklizni, milyen felszabadultságot, élményeket adott az önfeledt „száguldás”. Vannak azonban, akik nem olyan szerencsések, hogy ezt megtapasztalhassák, sokaknak speciálisan kialakított kerékpárra van szüksége az élmény megtapasztalásához, nem is beszélve a közlekedési szabályok elsajátításának nehézségeiről.

Az ilyen speciális bringák beszerzése azonban komoly költséggel jár, amit segítség nélkül sokan nem engedhetnek meg maguknak. Mi, a Strázsa Tanya Közhasznú Szociális Szövetkezetnél ebben is igyekszünk segíteni a környéken élő fogyatékos fiataloknak és családjaiknak.

Április közepén derült ki, hogy a bicajok beszerzésére a Tesco „Ön választ, mi segítünk” pályázatán sikerült elnyernünk 400 ezer forint támogatást, így hamarosan még többen tekerhetnek velünk!

Szabadszálláson és környékén – mint általában a vidéki településeken - a legnépszerűbb közlekedési forma a kerékpározás. Az értelmi fogyatékos fiatalok csatlakozása a közösséghez, azzal, hogy ők is a helyiekhez hasonlóan közlekednek, óriási lépés elfogadtatásuk érdekében. Amellett pedig, hogy a kerékpár használata megkönnyíti az önálló közlekedésüket, az egészséges, mozgásban gazdagabb életmód kialakításában is nagy lépést jelent. A sérült fiatalok sportolási lehetőségei errefelé nagyon korlátozottak, a környéken gyakorlatilag nincsenek speciális igényeiknek megfelelő szabadidős létesítmények, azonban a bringák rendszeres használatával ezt az akadályt is sikeresen átugorhatjuk.

A környéken élők szavazatainak köszönhetően megnyert támogatás segítségével speciálisan kialakított bicikliket tudunk vásárolni, amikkel aztán Strázsapróbázó fiataljainkat, illetve megváltozott munkaképességű munkavállalóinkat megtanítjuk a balesetmentes közlekedésre.

Ehhez persze szükségünk van önkéntesekre, akik szívesen segítenek a fiataloknak a speciális biciklik használatának elsajátításában, illetve az alapvető közlekedési szabályok megtanulásában. Várjuk az olyan jelentkezőket, mint például a Tesco kerékpáros munkatársai, hogy amikor fiataljaink először merészkednek ki biciklijükkel az autóútra, kísérjék, segítsék őket tudásukkal és megnyugtató jelenlétükkel! Persze nem csak az áruházlánc dolgozóit fogadjuk szívesen, bárki csatlakozhat hozzánk!

A hozzánk hasonló kisebb alapítványoknak és egyesületeknek csak javasolni tudjuk, hogy éljenek a pályázati lehetőséggel. Az anyagi támogatáson túl rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, a kampányidőszakban sorra jöttek a szavazatok és a kedves, biztató szavak is. A helyi közösség tagjaitól pedig nemcsak számos gratulációt kaptunk nyertes pályázatunk hírére, de arról is biztosítottak minket, hogy a szabadszállásiak izgatottan várják, hogy együtt kerekezzenek a ParaBringán közlekedő fiatalokkal!