flickrlinkedin

Pályázni jó, pályázni kell!

Dr.MOLNÁR Klára

Igazgató, Magyar Adományozói Fórum

A Magyar Adományozói Fórummal már másodszor veszünk részt közreműködőként a Tesco „Ön választ, mi segítünk” pályázati programjában. Az eddigi 2 program során szakértőink több mint 1000, az ország minden részéről beérkezett pályázatot bíráltak el.

Nem csoda, hogy ilyen nagy számban érkeztek be jelentkezések. Sokan nem is tudják, de Magyarországon még európai mércével mérve is kiemelkedően sok klasszikus civil szervezet működik: 2014-ben a KSH adatai szerint 20 678 alapítvány és 35 192 egyesület volt aktív. A civilek 78%-a tevékenykedik a fővároson kívül, viszont ők a teljes szektor bevételeinek kevesebb mint a fele felett rendelkeznek. A működéshez szükséges bevételek előteremtése ugyanakkor mindenkinek gondot okoz: Budapesten 34,3%, vidéken pedig 42,4% azoknak a szervezeteknek az aránya, amelyek kevesebb, mint 500 000 forintból gazdálkodnak évente.

Ezért is nagyon fontosak azok a kezdeményezések, amelyek segítségével nem csak a nagy bevételű és jelentős kapacitású szervezetek, de - a sokszor főleg csak a helyi közösség tagjainak önkéntes munkájára és adományaira támaszkodó - kis szervezetek is pluszforrásokhoz juthatnak.

Miért is fontos éppen őket támogatni? Mert ők azok, akik összegyűjtik és megfogalmazzák azokat a megoldandó feladatokat, problémákat, amelyek a közösség életét a leginkább befolyásolják. Mert aktívan hozzájárulnak, hogy elinduljon a párbeszéd a különböző szektorok helyi képviselői és a lakosság között.  Mert képesek összehozni az egyes ügyek, témák iránt érdeklődő embereket, csoportokat is. És mert a szervezetek munkatársai, önkéntesei maguk is az adott települések lakói, ezért gyorsabban, egyszerűbben találnak „testreszabott” megoldásokat a helyi, egyedi igényekre.

Ezek a szempontok a Tesco „Ön választ, mi segítünk” pályázati programjában is remekül érvényesültek. Az értékelés során látjuk, hogy milyen érzékenyen tudnak reagálni és milyen költséghatékony, kreatív megoldásokat képesek nyújtani a nevezők a helyi szociális, oktatással, egészségüggyel, környezetvédelemmel kapcsolatos problémákra.

Tapasztalataink szerint maga a pályázatokon való részvétel is hasznos tud lenni a szervezetek számára. Egyértelműen látható, hogyan fejlődnek, lesznek egyre „profibbak” maguk a beadott pályázatok: egyre több a jól strukturált, tömören, szakszerűen megfogalmazott programleírás, az átgondolt, részletes költségvetés, a pontosan és stratégiai alapokon meghatározott cél és a szakszerűen kijelölt hatásterület. Ez a pályázatok értékelését és objektív összehasonlíthatóságát is nagyon megkönnyíti.

Pályázni jó és pályázni kell, de ez természetesen önmagában még nem elég. A Tesco pályázata lehetőséget ad arra, hogy a civilek által megtervezett programok megmérettetésre kerüljenek az adott környék lakói által is. Ugyanis a jó ötlet nem elég, az is fontos, hogy egy szervezet képes legyen meggyőzni a helyi közösségek tagjait arról, hogy számukra is valóban hasznos és fontos az, hogy a sok munkával megtervezett projekt megvalósulhasson.

Ezért arra biztatunk minden civil szervezetet, amely az idei Tesco „Ön választ, mi segítünk” programra jelentkezett, hogy „dobjon be” mindent, hogy a szavazók megismerhessék és megszerethessék kezdeményezésüket és minél nagyobb számban adják le rá szavazataikat!