flickrlinkedin

Pénzügyi Navigátor: Pénzügyekben Önnel – Önért!

Pénzügyi Navigátor

Magyar Nemzeti Bank

Talán észre sem vesszük, de szinte minden nap hozunk pénzügyi döntéseket - például akkor is, amikor vásárolunk. Ilyenkor felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mikor járunk jobban: ha készpénzzel, ha bankkártyával vagy ha hitelkártyával fizetünk? Ha nincs elég pénzünk egy termék megvásárlásához, vegyünk fel hitelt? A Magyar Nemzeti Bank a Tesco közreműködésével segít abban, hogy megfontolt vásárlók legyünk, és tudatosan kezeljük pénzügyeinket.

A hazai gazdaság egyik központi irányító és szabályozó intézményeként kiemelt feladatunk a pénzügyi fogyasztóvédelem erősítése és a hazai pénzügyi kultúra fejlesztése is. Nemzetközi felmérések támasztják alá, hogy a magyar felnőtt lakosság sajnos nem megfelelő körültekintéssel tervezi pénzügyeit, és még a fontosabb döntések előtt sem tájékozódik alaposan. A Magyar Nemzeti Banknál (MNB) célunk, hogy segítsük a vásárlókat abban, hogy tudatos döntéseket hozzanak, ezt a célt szolgálják többek között a Pénzügyi Navigátor füzetek.

A füzetekben a mindennapi életben hasznos tippek közérthető formában találhatóak meg, ezek az információk pedig az MNB honlapjának fogyasztóvédelmi aloldalán is elérhetőek. A pénzügyi témákat kisfilmek is feldolgozzák, míg a Pénzügyi Navigátor alkalmazások a különböző szolgáltatók termékeit segítenek összehasonlítani. Azok, akik jobban szeretik a személyes konzultációt, Budapesten a Krisztina krt. 39. alatt található Ügyfélszolgálaton is kérhetnek segítséget, míg vidéken a Pénzügyi Tanácsadó Irodák munkatársaira számíthatnak a hozzájuk fordulók.

A Tesco szintén nagyon fontosnak tartja a tudatos fogyasztói magatartás és a felelős pénzügyi gondolkodás kialakítását. Korábban a vállalat egy „kisokossal” segítette a vásárlók okos bankolását, emellett pedig szívesen támogat olyan kezdeményezéseket, mint amilyen az MNB programja is. Így az MNB Pénzügyi Fogyasztóközpont tájékoztató kiadványai, a Pénzügyi Navigátor füzetek és szórólapok idén a Tesco hipermarketekben is elérhetőek lesznek. Emellett pedig pénzügyi tudatossággal kapcsolatos információk jelennek majd meg az akciós Tesco újságokban, online felületeken és belső kommunikációs csatornákon is.