flickrlinkedin

Talán nem szép, de épp olyan finom!

Pavol HALASZ

Zöldség-gyümölcs kategóriáért felelős közép-európai kereskedelmi üzletágvezető, Tesco

Egy új kínálat bevezetése számomra mindig rendkívül mozgalmas és izgalmas feladat. A szállítók kiválasztása, a termék csomagolásának kitalálása, majd az új áru megérkezése után kíváncsian figyeljük, hogy mit fognak szólni hozzá a vásárlók. Úgy szeretik majd az új termékeket, ahogy mi? Most, a Perfectly Imperfect zöldség-gyümölcs kínálat bevezetésénél különösen izgulok. Hiszen ezek nem egyszerűen új termékek, annál sokkal fontosabbak: az élelmiszer-pazarlás elleni programunk új harcosai.

Belső termékspecifikációinkat úgy alakítottuk ki, hogy minden nap a legjobbat nyújtsuk a vásárlóinknak, és mindig kifogástalan termékek kerüljenek a polcokra. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy sokszor a pusztán esztétikai hibás termékek is kiesnek a rostán, amit a termelők legtöbbször hulladékként kezelnek. Ezek zömében olyan zöldségek és gyümölcsök, amiket egyébként nyugodtan el lehet fogyasztani, csak formájukban vagy méretükben nem felelnek meg az előírásoknak. Kisebbek, nagyobbak, görbék vagy esetleg van egy kis héjhibájuk. Pedig ezeket is szeretjük: mindenkinek mosolyt csal az arcára, ha például talál egy szív alakú krumplit a krumplis zsákban.

A Perfectly Imperfect kínálatunk bevezetésével most ezeknek a különleges, „tökéletesen tökéletlen” termékeknek adunk egy esélyt. Egyes szállítóinktól mostantól átveszünk olyan almát, répát, céklát és krumplit, amiknek súlya, mérete vagy formája nem szabványos, de minőségük így is kifogástalan. A Tesco így több terményt vesz át, a termelők kevesebb még fogyasztható élelmiszert dobnak ki, a vásárlóink pedig kedvező áron vehetnek finom és egészséges gyümölcsöt és zöldségeket.

A brit Tesco üzletekben ez a program nagyon népszerű, ezért is döntöttünk úgy, hogy teszt jelleggel 50 közép-európai, ebből 12 magyarországi üzletünkben is elérhetővé tesszük vásárlóink számára. A téli szezonnak megfelelő néhány zöldséggel és gyümölccsel indulunk (Magyarországon almával, répával és krumplival), de remélem, hogy a régió vásárlói is ugyanakkora lelkesedéssel fogják fogadni a programot, mint brit vevőink és így tovább tudjuk bővíteni a kínálatot és az elérhetőséget.

Én már nagyon vártam a szokásostól eltérő zöldségek megjelenését a polcokon. Grillezéshez biztosan bevásárolok a kisebb méretű krumpliból, a répákból pedig egészséges nasit készítek majd a családomnak.