flickrlinkedin

Tervezzen most egész évre!

Pénzügyi Navigátor

Magyar Nemzeti Bank

Bár a karácsony lassan már egy rég elmúlt eseménynek tűnik, az ünnepi kiadások hatásait sokan még ilyenkor is érzik, vagy az év végén felvett hitelek első törlesztőrészletei nyomán mostanában érzik meg először igazán, ami megnehezítheti ezt az időszakot. A friss élményekből, tapasztalatokból kiindulva könnyű belátni, hogy egy kis tervezéssel, odafigyeléssel el lehet kerülni a későbbi nehéz helyzeteket. Mindehhez segítséget nyújtanak a Pénzügyi Navigátor tájékoztatóanyagok és kalkulátorok.

Ahogy az év eleje jellemzően a fogadalmak, új tervek, elhatározások időszaka, úgy érdemes a pénzügyek terén is tiszta lappal indítani. Még most sem késő háztartási költségvetést készíteni, aminek segítségével tervezhetőek és nyomon követhetőek a pénzmozgások, ezáltal átláthatóbbak és kiszámíthatóbbak a család pénzügyei. A költségtervet érdemes hosszabb távra, akár egy teljes évre elkészíteni, amihez ajánlott minden kiadást és bevételt figyelembe venni. Fontos, hogy a rendszeres tételek, például jövedelem, illetve rezsiköltségek mellett az év során alkalmanként felmerülő nagyobb kiadások is szerepeljenek a listában. A költségvetési terv célja, hogy kiszámíthatóak legyenek a pénzügyek, megelőzve ezzel az anyagi nehézségeket. Mivel családi kasszát érintő, előre nem látott események bármikor előfordulhatnak, érdemes úgy alakítani a költségvetést, hogy megtakarítás is szerepeljen benne, amiből egy-egy váratlan kiadás fedezhető.

Legyen előrelátó, tervezzen egész évre! Tájékozódáshoz használja a Pénzügyi Navigátor anyagokat! Ha segítségre szorul vagy kérdése van, személyesen is felkeresheti a szakértőket, akik díjmentesen állnak rendelkezésre az MNB budapesti, Krisztina körúti ügyfélszolgálatán, vagy a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat 13 megyeszékhelyen működő irodáiban és a kitelepüléseken.