flickrlinkedin

Élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem

Ön választ, mi segítünk

Valósítsa meg Ön is közösségépítő ötletét a Tesco támogatásával!

Tovább

Egyetlen falat sem veszhet kárba!

Ezért az áruházainkban keletkező élelmiszer-felesleget jótékony célra ajánljuk fel.

Élelmiszer-pazarlás megelőzése

Perfectly Imperfect

Szállítóinkkal együttműködve arra törekszünk, hogy termelői oldalon is segítsünk csökkenteni az élelmiszer-pazarlás és a keletkező hulladék mértékét. Ezzel a céllal indítottuk el a Perfectly Imperfect programot.

Tovább

Élelmiszer-pazarlás megelőzése

Az élelmiszer-felesleg kezelése és az élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentése világszerte egyre fontosabb kérdés. Az ENSZ szerint a világon megtermelt élelmiszer egyharmadából lesz hulladék évente. Ez megterheli a Föld természeti kincseit, és igen aggasztó, hiszen a mai napig sokan éheznek a helyi közösségekben. Ezért tartjuk az egyik legfontosabb feladatunknak az élelmiszer-hulladék csökkentését a fogyasztási lánc minden pontján, a termelőtől egészen a fogyasztóig.

Igyekszünk csökkenteni a saját működésünkből származó élelmiszer-hulladék mennyiségét, együttműködünk szállítóinkkal és a termelőkkel, hogy kevesebb hulladék keletkezzen az ellátási láncban, és támogatjuk a vásárlókat is, hogy otthonukban is csökkenthessék az élelmiszer-hulladék mértékét.

2015 októberében, egy a témával foglalkozó nemzetközi konferencián nagyratörő célt jelentettünk be, miszerint egyetlen falat fogyasztásra alkalmas élelmiszer sem veszhet kárba a közép-európai üzletágunkban. 2016-ban pedig elköteleztük magunkat amellett, hogy a nemzeti kormányokkal és civil partnereinkkel együttműködve 2020-ra az összes közép-európai áruházunk készen álljon arra, hogy jótékony célra ajánlja fel az élelmiszer-felesleget, a már nem értékesíthető, de még fogyasztható élelmiszereket pedig rászorulóknak juttassuk el.

„Hisszük, hogy egyetlen falat fogyasztásra alkalmas élelmiszer sem mehet kárba – ezért vállaltuk, hogy áruházainkból nem kerül a hulladék közé/kidobásra felesleges élelmiszer. Tudjuk, hogy vásárlóink is fontosnak tartják a kérdést. Ha bármikor élelmiszer-felesleg jelentkezik a Tesco áruházaiban, vállaljuk, hogy felajánljuk a helyi jótékonysági szervezeteknek, akik a rászorulókon segíthetnek.”– Dave Lewis, Tesco Csoport vezérigazgató 

Az élelmiszer-hulladék túl nagy és komoly probléma ahhoz, hogy egyedül próbáljunk megbirkózni vele. Magyarországon 2007 óta működünk együtt a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, hogy elkerüljük a feleslegessé vált élelmiszerek pazarlását. A partnerség első körében főleg szezonális édességekkel (szaloncukor, húsvéti édességek stb.) járultunk hozzá a rászorulók támogatásához. 2014 óta pedig folyamatosan vezetjük be hipermarketeinkben a keletkező élelmiszer-felesleg napi szintű gyűjtését és elszállítását. Ezekben az áruházakban munkatársaink összekészítik a vásárlói térből a raktárakba visszagyűjtött élelmiszerfelesleget az Élelmiszerbank partnerei számára, akik gondoskodnak arról, hogy a csomagok mielőbb eljussanak a rászorulókhoz. Együttműködésünk alapja, hogy a Tesco belső minőségbiztosítási rendszere szigorúbb a Magyarországon előírt fogyasztóvédelmi szabályoknál, így gyakran kerülnek le a polcokról már nem értékesíthető, de még megfelelő minőségű élelmiszerek, így minden esetben csak emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszereket adunk át rászorulók részére, az adományokat átvevő helyi partnereknek pedig szintén szigorú előírásokat kell betartania a termékek szállítását és átadását illetően.

Magyarországon már 160 áruházunkból 2014 szeptemberétől 2018 szeptember végéig összesen több mint 7,5 milliárd Ft értékben adtunk át élelmiszert, ami közel 15 854 tonna adományt jelent. Ez közel 40 millió adag ételnek felel meg.

Szállítóinkkal együttműködve arra is törekszünk, hogy termelői oldalon is segítsünk csökkenteni a pazarlás és a keletkező hulladék mértékét. Ezzel a céllal indítottuk el 2017. január 24-én teszt jelleggel a Perfectly Imperfect programot, melynek keretében olyan terményeket is átveszünk szállítóinktól, amelyek esztétikai okokból kívül esnek termékspecifikációinkon. A kínálat kezdetben 12 magyarországi áruházban volt megtalálható, majd a termékek 2017 szeptemberétől valamennyi hazai hipermarketben elérhetők. A formára, méretre vagy súlyra eltérő, de minőségileg hibátlan és élelmiszerbiztonsági szempontból emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas zöldségek és gyümölcsök átvételével termelői oldalon csökkenthető a pazarlás mértéke.

Az emberi fogyasztásra nem alkalmas, de állatok ellátására felhasználható élelmiszerek sem vesznek kárba a Tescónál. Állatmenhely részére történő adományozás jelenleg  45 hipermarketből és 11 kisformátumú boltból történik. Ezekben az üzletekben 2013 óta hús, tej, tojás, pékáruk és zöldségek kerülnek átadásra állatmenhelyek és vadasparkok részére.

„Az Élelmiszerbanknál 13 éves fennállásunk óta célunk, hogy felkutassuk és összegyűjtsük a feleslegessé vált és megsemmisítés előtt álló, azonban lejárat előtti, minőségileg fogyasztható élelmiszereket. Ezeket 350 karitatív szervezeten keresztül több mint 300 000 rászorulóhoz juttatjuk el ingyenesen. Indulásunk óta, évről évre növelve a begyűjtött élelmiszer mennyiségét, összesen 50 000 tonna élelmiszert osztottunk szét. Ebben együttműködésünk kezdete óta jelentős szerepe van a Tescónak is, akik már több mint 11 500 tonna élelmiszerrel járultak hozzá munkánk sikeréhez” – foglalta össze Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.