flickrlinkedin

Élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem

Ön választ, mi segítünk

Valósítsa meg Ön is közösségépítő ötletét a Tesco támogatásával!

Tovább

Egyetlen falat sem veszhet kárba!

Ezért az áruházainkban keletkező élelmiszer-felesleget jótékony célra ajánljuk fel.

Élelmiszer-pazarlás megelőzése

Perfectly Imperfect

Szállítóinkkal együttműködve arra törekszünk, hogy termelői oldalon is segítsünk csökkenteni az élelmiszer-pazarlás és a keletkező hulladék mértékét. Ezzel a céllal indítottuk el a Perfectly Imperfect programot.

Tovább

Élelmiszer-hulladék jelentés

A Tescónál nincs időnk a pazarlásra. Büszkék vagyunk rá, hogy Közép-Európában mi vagyunk az első kiskereskedelmi lánc, amely közzéteszi a működése során keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét. Elkötelezettek vagyunk az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljának (Sustainable Development Goal – SDG) elérése iránt, hogy 2030-ra az egy főre jutó élelmiszer-hulladék mennyisége világszerte a felére csökkenjen.

A 2017/18-as év kiemelkedő eredményei:

 • Az összes élelmiszer-hulladék mennyiségét a 2016/17-es évi 54 102 tonnáról 2017/18-ra 38 054 tonnára szorítottuk vissza, ami jelentős, 30%-os csökkenést jelent a tavalyi évben.
 • Összesen 10 639 tonna élelmiszert adományoztunk áruházainkból és raktárainkból több mint 1100 élelmiszerbank-partnerünk és helyi jótékonysági szervezetek számára, ami 100%-osnál is nagyobb növekedés jelent az elmúlt évben.
 • Ez a mennyiség több mint 25 millió adag, rászorulóknak adományozott ételnek felel meg.
 • 961 közép-európai áruházunkból jelenleg több mint 600 ajánlja fel az élelmiszer-felesleget a helyi élelmiszerbanknak és jótékonysági szervezeteknek napi szinten.
 • 2020-ra valamennyi közép-európai áruházunk készen áll majd arra, hogy jótékony célra adja át a keletkező élelmiszer-felesleget.

Közös felelősségünk, hogy megbirkózzunk az élelmiszerellátási lánc egésze, így a termelőtől a fogyasztóig keletkező élelmiszer-hulladékkal. Beszállítóinkkal együttműködésben Közép-Európában bevezettük a Perfectly Imperfect  kínálatot, amelynek keretében eddig több mint 6000 tonna olyan külsőre nem tökéletes zöldséget és gyümölcsöt értékesítettünk, ami már a termelőknél kidobásra lett volna ítélve.

Átlagon felüli termés (vagy más néven rekordtermés) esetén beszállítóinkkal együtt azon dolgozunk, hogy a felesleget hatékonyan tudjuk elosztani. Az elmúlt évben először kísérleteztünk az ilyen rekordtermés értékesítésével Közép-Európában, amelynek keretében például 4600 Perfectly Imperfect jégsalátát értékesítettünk 50%-os áron 15 lengyelországi hipermarketünkben – így vásárlóink is jól jártak, és segítettük csökkenteni a termelőknél keletkező élelmiszer-felesleget.

A közelmúltban indítottuk el Közép-Európában élelmiszer-hulladék forródrótunkat, amelyen beszállítóink értesíthetnek bennünket az ellátási láncukban keletkező potenciális élelmiszer-feleslegről, így közösen oldhatjuk meg a problémát.

Tudjuk, hogy az élelmiszer-pazarlás elleni harcot egyedül nem nyerhetjük meg, ezért a helyi élelmiszerbankokkal, jótékonysági szervezetekkel, kormányzati szereplőkkel és beszállítóinkkal közösen dolgozunk céljaink eléréséért

2017/18 – Az élelmiszer-hulladék eloszlása kategóriánként

Az átláthatóság és a mérhetőség elengedhetetlen a pazarlási gócpontok azonosításához, valamint ahhoz is, hogy megszüntessük az élelmiszer-pazarlás okait. Emellett mindenki számára segítséget nyújt ahhoz, hogy megértsük, hol, miért és mennyi élelmiszer kerül a szemétbe.

Közép-Európában az élelmiszer-hulladék mennyisége az összes értékesített élelmiszer 1,2%-át ◊ tette ki 2017/2018-ban. Ez jelentős javulás az előző évi 1,6%-hoz* képest. Ennek több oka is van:

 1. Közép-Európában 15%-kal csökkentettük a teljes élelmiszer-felesleget (az egy évvel korábbihoz képest) áruházainkban a hatékonyabb forgalom-előrejelző és rendelési, valamint a készletezési- és hulladékkezelési eljárások fokozott betartása révén. Ennek eredményeként az élelmiszer-hulladék összmennyisége is 30%-kal csökkent Közép-Európában.
 1. Az élelmiszer-felesleg újraelosztását célzó rendszerünk bevezetésére összpontosítottunk Közép-Európában. Ez azt eredményezte, hogy 100%-kal több felesleges élelmiszert tudtunk adományozni (élelmiszerbankok számára emberi fogyasztásra, valamint állati takarmányozásra), mivel tavaly megduplázódott, és ezzel 600 fölé nőtt az élelmiszer adományozó programban résztvevő áruházaink száma.
 1. Továbbfejlesztettük élelmiszer-adományozási folyamatunkat az élelmiszerbankok és az állatmenhelyek felé. Ez jelentősen csökkentette a közép-európai működésünk során keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét, és tanúbizonyságot tesz munkatársaink, valamint az élelmiszerbankok és beszállító partnereink kemény, folyamatos, közös munkájáról, amellyel igyekeznek megbirkózni a termelőtől a fogyasztóig keletkező élelmiszer-hulladékkal.

 

A 2017/18-as pénzügyi évben összesen 3 227 655 tonna élelmiszert értékesítettünk vásárlóinknak a közép-európai régióban. Ebből:

 • 51 579 tonna felesleg keletkezett (amelyet nem értékesítettünk vásárlóinknak)
 • Ebből 24 318 tonna volt alkalmas emberi fogyasztásra
 • Amiből 13 149 tonnát adományoztunk vagy osztottunk el újra rászorulóknak, illetve állati takarmányozásra
 • 11 169 tonna emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerből lett hulladék, ami több mint 46%-os csökkenés az előző évhez képest

Emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer 2017 / 18-ban (tonna)

A 2017/18-as pénzügyi évben a Tesco Magyarország több mint 913 811 tonna élelmiszert értékesített, amiből 17 436 tonna felesleg keletkezett. Ebbe a mennyiségbe beletartozik az emberi fogyasztásra alkalmatlan, az emberi fogyasztásra adományozott, valamint az állati takarmányként felhasznált élelmiszer, valamint a hulladék is. A tavalyi adatokhoz képest ez azt jelenti, hogy az élelmiszer-hulladék (felesleg az emberi fogyasztásra szánt adomány és a takarmány célú adomány mennyisége nélkül) mennyisége 35 százalékkal, 14 991 tonnáról 9764 tonnára csökkent. Ennek eredményeként a Tesco Magyarország tavaly 103 százalékkal több élelmiszert tudott jótékony célokra felajánlani. Az emberi fogyasztásra alkalmas 10 536 tonna élelmiszerből 6948 tonnát juttattak el rászorulókhoz és 351 tonnát használtak fel állati takarmányként, ami azt jelenti, hogy Magyarországon a fogyasztásra alkalmas élelmiszerfelesleg 66 százalékát hasznosították élelmiszer adományként.

 

Bár nagy lépést tettünk a közép-európai működésünk során keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentése felé, még rengeteg a teendő.  Keményen dolgozunk céljaink eléréséért, hogy eljöhessen az a nap, amikor a Tescónál egyetlen falat emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer sem veszik kárba. Nincs időnk a pazarlásra.

Itt megtudhatja, hogyan számítjuk ki az élelmiszer-hulladék mennyiségét

[További információ:]
Az egyesült királyságbeli működésünkkel kapcsolatos adatok itt tekinthetők meg: https://www.tescoplc.com/investors/reports-results-and-presentations/annual-report-2018/

Független tanácsadónk, a KPMG LLP nyilatkozata

A KPMG LLP az ISAE 3000 könyvvizsgálói szabvány szerinti független korlátozott megerősítést nyújtott az élelmiszer-hulladékkal kapcsolatos adatokra. A KPMG a jelentésben ◊ jellel jelölt adatokról hitelesítő véleményt adott ki, a teljes vélemény pedig a következő webhelyen érhető el: www.tescoplc.com/foodwastefigures.

(*) Újból kiszámítottuk a teljes élelmiszer-hulladék mennyiségét (tonnában) a 2016/17-es pénzügyi évre vonatkozóan. További információkért látogasson el a következő webhelyre: www.tescoplc.com