flickrlinkedin

Élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem

Ön választ, mi segítünk

Valósítsa meg Ön is közösségépítő ötletét a Tesco támogatásával!

Tovább

Egyetlen falat sem veszhet kárba!

Ezért az áruházainkban keletkező élelmiszer-felesleget jótékony célra ajánljuk fel.

Élelmiszer-pazarlás megelőzése

Perfectly Imperfect

Szállítóinkkal együttműködve arra törekszünk, hogy termelői oldalon is segítsünk csökkenteni az élelmiszer-pazarlás és a keletkező hulladék mértékét. Ezzel a céllal indítottuk el a Perfectly Imperfect programot.

Tovább

Élelmiszer-felesleg és -hulladék Magyarországon – 2018/19

A Tescónál nincs időnk a pazarlásra. Büszkék vagyunk rá, hogy Közép-Európában mi vagyunk az első kiskereskedelmi lánc, amely rendszeresen közzéteszi a működése során keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét. Elkötelezetten dolgozunk azon, hogy az ENSZ fenntarthatósági célkitűzéseivel (UN Sustainable Development Goal, SDG) összhangban 2030-ra világszerte felére csökkenjen az egy főre jutó élelmiszer-hulladék mennyisége.

A 2018/19-es pénzügyi év kiemelkedő magyarországi eredményei:

  • 12%-kal csökkentettük a működésünk során keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét: a 2018/19-es pénzügyi évben 8.612◊ tonnára szorítottuk le a 2017/18. évi 9.764 tonnáról. Ez a mennyiség egyúttal 43%-kal kevesebb, mint a 2016/17- es évben volt.
  • A Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel kialakított partnerkapcsolatunk révén 7.448 tonna élelmiszer-felesleget adományoztunk helyi jótékonysági szervezeteknek áruházainkból és raktárainkból. Ez 18,5 millió adag ételnek megfelelő mennyiség.
  • 204 magyarországi áruházunkból már 174 ajánlja fel az élelmiszer-felesleget az Élelmiszerbanknak és partnerszervezeteinek. 2020-ban pedig valamennyi közép-európai áruházunk készen áll majd arra, hogy jótékony célra ajánlja fel az élelmiszer-felesleget.

Az átláthatóság és a mérés elengedhetetlen a pazarlási gócpontok azonosításához és az élelmiszer-pazarlás okainak kezeléséhez. Emellett mindenki számára segítséget nyújt ahhoz, hogy megértsük, hol, miért és mennyi élelmiszer megy veszendőbe.

2018/19- ben Magyarországon összesen 884.970 tonna élelmiszert értékesítettünk, amely mellett 16.439 tonna (el nem adott) élelmiszer-felesleg keletkezett.

A feleslegből 7.821 tonnát jótékonysági szervezeteknek vagy állatmenhelyeknek továbbítottunk. Ez 2%-kal több, mint egy évvel korábban. A növekedés annak köszönhető, hogy tovább bővítettük élelmiszermentő adományozási programunkat, dolgozóink elkötelezettsége révén pedig minden eddiginél szigorúbban betartjuk élelmiszer-hulladékkal kapcsolatos rutinfolyamatainkat.

Valljuk, hogy egyetlen falat emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer sem veszhet kárba. Intézkedéseinkkel tavaly 32%-kal tudtuk mérsékelni a szemétbe kerülő, emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer mennyiségét Magyarországon. A kiinduló 2016/17-es évhez viszonyítva ez 68%-os csökkenést jelent.

A 2018/19-es pénzügyi évben 8.619◊ tonna volt a működésünk során keletkező élelmiszer-hulladék teljes mennyisége, ami 12%-os csökkenést jelent az előző évhez képest, és 43%-kal kevesebb, mint a 2016/17-es kiinduló évben. A hulladék eladott élelmiszermennyiséghez viszonyított aránya ugyanezen időszakban 0,97%◊ volt – szemben az előző évi 1,07%-kal.

Az előrejelzési és készletezési rendszereink továbbfejlesztésével a jótékonysági szervezeteknek és állatmenhelyeknek felajánlott adományok mennyiségének jelentős növelése mellett az élelmiszer-felesleg összmennyiségét is csökkenteni tudtuk. Regionális élelmiszerválasztékunk egyszerűsítése is javította az áruházi rendelési folyamatok pontosságát, ami segít minimalizálni a pazarlást a lassabban forgó termékeknél. Végül pedig, a lejárathoz közeli élelmiszerek árengedmény-szintjeit is megváltoztattuk, hogy a vásárlóinknak kínált kedvező ajánlatokkal tovább mérsékeljük az élelmiszer-felesleg és -hulladék mennyiségét.

Az élelmiszer-hulladék problémája túlságosan nagy horderejű ahhoz, hogy egyetlen vállalat képes legyen megoldani azt. Ezért minden élelmiszeripari vállalatot arra ösztönzünk, hogy vállaljon kötelezettséget ezen a téren, és segítsen 2030-ra felére csökkenteni az élelmiszer-hulladék globális mennyiségét, valamint tegye közzé saját élelmiszer-hulladékkal kapcsolatos adatait. 

Hogyan számítjuk az élelmiszer-hulladék mennyiségét?

Független tanácsadónk, a KPMG LLP nyilatkozata

A KPMG LLP-t kértük fel, hogy végezze el a jelen webhelyen közzétett, ◊ jellel jelölt élelmiszer-hulladék adatok független korlátozott ellenőrzését az ISAE 3000 könyvvizsgálói szabvány szerint. A KPMG általános véleményt adott ki a hivatkozott adatokról. A KPMG Ellenőrzési nyilatkozata teljes terjedelmében elérhető a következő webhelyen: www.tescoplc.com/foodwastefigures.