flickrlinkedin

Élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem

Ön választ, mi segítünk

Valósítsa meg Ön is közösségépítő ötletét a Tesco támogatásával!

Tovább

Egyetlen falat sem veszhet kárba!

Ezért az áruházainkban keletkező élelmiszer-felesleget jótékony célra ajánljuk fel.

Élelmiszer-pazarlás megelőzése

Perfectly Imperfect

Szállítóinkkal együttműködve arra törekszünk, hogy termelői oldalon is segítsünk csökkenteni az élelmiszer-pazarlás és a keletkező hulladék mértékét. Ezzel a céllal indítottuk el a Perfectly Imperfect programot.

Tovább

„Csúnya” zöldségekkel az élelmiszer-pazarlás ellen

Az ENSZ adatai szerint a világon megtermelt élelmiszer harmada, mintegy 1,3 milliárd tonna kerül a szemétbe, míg világszerte majdnem egy milliárd ember fekszik le éhesen. A hulladék mennyiségéért egyaránt felelősek a háztartások és kereskedők, és nagy a veszteség a termelői oldalon is. A Tesco hisz benne, hogy nemcsak felelős érte, de lehetősége is van csökkenteni a pazarlást saját működése során. Éppen ezért együttműködünk szállítóinkkal, partnereinkkel, civil és kormányzati szervekkel, hogy a termőföldtől az asztalig csökkentsük az élelmiszer-pazarlást.

Működésünk során termékspecifikációinkat úgy fogalmaztuk meg, hogy segítségükkel minden nap a legjobbat nyújtsuk a vásárlóinknak, és mindig kifogástalan termékek kerüljenek a polcokra. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy sokszor a pusztán esztétikai hibás termékek is kiesnek a rostán, amit a termelők legtöbbször hulladékként kezelnek, annak ellenére, hogy ezeket egyébként nyugodtan el lehet fogyasztani. Az így kidobásra ítélt zöldségek és gyümölcsök csak formájukban vagy méretükben nem felelnek meg szigorú belső előírásainknak, kisebbek, nagyobbak, görbék vagy esetleg van egy kis héjhibájuk, ám ugyanolyan ízletesek és vitamindúsak, mint tökéletes társaik.

A „Perfectly Imperfect” kínálatunk bevezetésével egyes szállítóinktól azonban átveszünk olyan terményeket is, melyek súlya, mérete vagy formája nem szabványos, de minőségük így is kifogástalan. A Tesco így több terményt vesz át, a termelők kevesebb még fogyasztható élelmiszert dobnak ki, a vásárlóink pedig kedvező áron vehetnek finom és egészséges gyümölcsöt és zöldségeket.

A „Tökéletlenül tökéletes” (Perfectly Imperfect) kínálatot 2017 januárjában 50 közép-európai áruházunkban vezettük be, majd a sikeres tesztidőszakot követően bővítettük a programba bevont áruházak és termékek körét. Magyarországon így már valamennyi hipermarketünkben elérhető a kívül szokatlan, ám belül hibátlan alma, répa, burgonya, gyömbér, avokádó, fokhagyma és szezonális termékként körte kínálat, és folyamatosan dolgozunk azon, hogy a résztvevő áruházak és bevont termékek körét még tovább kiterjesszük.

A programmal mindenki jól jár: segítünk a szállítóinknak, hogy termékeik eladhatóak legyenek, segítünk, hogy kevesebb étel kerüljön a szemétbe, vásárlóink pedig jó minőségű, friss termékekhez juthatnak kiváló áron.