flickrlinkedin

8 millió forintot nyert a Misina állatvédő egyesület a Tesco pályázatán

Budaörs, 2013. május 02.

A pécsi Misina Természet- és Állatvédő Egyesület nyert a Tesco által tavaly novemberben meghirdetett pályázaton. A Tesco állateledel-beszállítói a 2013 január 1. és március 31. között forgalmazott összes termék után 1 forintot adtak a nyereményhez. Az így összegyűlt 7 354 000 Ft-ot a Tesco 8 millióra egészítette ki.  

 

2012. novemberében a Tesco pályázati felhívást tett közzé magyarországi székhellyel rendelkező, Magyarországon tevékenykedő, állatvédelemmel foglalkozó közhasznú, nonprofit szervezetek számára, melynek célja a hazai állatmentés és állatvédelem fejlesztése, a felelős állattartással kapcsolatos ismeretek elterjesztése és tudatosítása volt. Közel 30 szervezet jelentkezett az ország minden tájáról, az ő pályázataik kerültek a szakmai zsűri* elé. A grémium hosszas mérlegelés után kiválasztotta azt az 5 pályázatot, amelyekre a Tesco vásárlói januártól március végéig szavazhattak.

A jótékonysági akció ideje alatt 27 ezer vásárló szavazott, közülük 9 ezren a pécsi Misinára voksoltak. Az 1994-ben alakult egyesület az állatotthonnal együtt 1996 januárjában nyitotta meg a Természet- és Állatvédelmi Oktatási Központot. Az állatotthon 1999-ben elnyerte a MÚOSZ által alapított Év Állatotthona címet, 2007-ben pedig a Magyar Állatorvosi Kamara Állatvédelmi díját. Nyertes pályázatuk szerint két új formával bővítik az állatvédelmi nevelés programot. Az egyik a terápiás kutyás programok bevezetése az iskolákban (kutya az iskolában, kutya a tanórán, Kutyás Klub, kutyás testnevelés órák), a másik pedig a közösségi munka, az önkéntes diákmunka elindítása az állatotthonban. Az egyesület szerint ezzel a két programmal a gyerekek elsajátíthatják a korszerű állatvédelmi, állattartási elveket, ezáltal pedig jó gazdákká válhatnak és talán a jövő állatvédő nemzedékévé is.

Az április 29-i ünnepélyes díjátadón dr. Pallós László, a NÉBIH Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságának igazgatóhelyettes főállatorvosa, a zsűri tagja elmondta: “Kiemelten fontosnak tartom a felelősen gondolkodó cégek szerepvállalását az állatvédelmi civil szervezetek tevékenységének támogatásában. Örvendetesnek tartanám, ha erre az elkötelezett hozzáállásra a civil szervezetek a későbbiekben is számíthatnának! “

A nyereményt Kámán Tamás, a Tesco beszerzési igazgatója adta át. „A Tesco felelős működésének fontos eleme az átgondolt, tudatos társadalmi felelősségvállalás. Tisztában vagyunk azzal, hogy a kiskereskedelmi piac legnagyobb szereplőjeként lehetőségünk van valódi változást hozni az általunk támogatott szervezetek számára. A helyi közösségek támogatása mellett fontosnak tartjuk az országos, sokakat megszólító, szemléletformáló programokat is” – mondta el az igazgató.

A pályázat megvalósításában részt vett a Tesco saját márkás állateledeleit gyártó Partner in Pet Food Kft. is, akik a döntőben alulmaradt négy szervezetnek 1.200 kg állateledelt adományoznak.

*A zsűri tagjai voltak:
- prof. dr. Solti László, a Szent István Egyetem rektora
- dr. Orbán Zsófia, a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség (MÁTSZ) elnöke
- dr. Molnár Klára, a Magyar Adományozói Fórum igazgatója
- dr. Péter Katalin, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság Állatvédelmi Osztályának osztályvezetője
- dr. Pallós László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságának igazgatóhelyettes főállatorvosa, országos állatvédelmi főfelügyelője
- Nagy László, olimpikon, válogatott kézilabdázó
- Kámán Tamás, Tesco Globál Áruházak Zrt. beszerzési igazgatója