flickrlinkedin

A napsütötte spanyol fáktól a magyar asztalokig: így érkeznek a citrusfélék a Tescóba

November és február között tart a különböző citrusfajták főszezonja. A mandarin és a narancs akár önmagukban fogyasztva, akár alapanyagként felhasználva, sőt Mikulás-csomagokban is igazi slágergyümölcsök ilyenkor, elsősorban a bennük található C-vitamin miatt. A vásárlói igények kielégítéséért a Tesco – a szállítóival szoros együttműködésben – folyamatosan azon dolgozik, hogy csökkentse a külföldről érkező citrusok beszállítási idejét, hogy minél frissebb és zamatosabb gyümölcsök kerülhessenek az asztalokra. Kövessük végig, mi minden történik egy citrusfélével, míg megérkezik a magyarországi Tesco polcaira!

Azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy a hazai Tesco áruházakban kapható lédig citrom, narancs, grapefruit, pomelo és mandarin, illetve a csomagolt narancs, mandarin és citrom nem Magyarországon terem. Viszont tekintettel arra, hogy a vásárlói igényeknek megfelelően az áruházláncnak egész évben biztosítani kell a kínálatot és a választékot, október és március között úgynevezett „északi féltekés” (spanyol, török, görög, marokkói, egyiptomi, horvát és a pomelo esetében kínai) beszerzésről, április és szeptember között pedig úgynevezett „déli féltekés” (dél-afrikai, dél-amerikai) beszerzésről beszélhetünk.

Az áruházlánc számára fontos a fair trade alapelvek betartása. Ezért törekszik olyan szállítókkal együttműködni, amelyek a Tesco stratégiai partnereként a termelés és a beruházások tervezhetőségével, illetve a fenntarthatóság alapelveinek betartásával és szemléletformálással is segítik a kistermelők, és rajtuk keresztül a helyi közösségek boldogulását. A Tesco áruházaiban található citrusfélék nagy része Spanyolországból, a fennmaradó hányad pedig elsősorban Törökországból, Görögországból, Marokkóból, Egyiptomból és már Horvátországból is érkezik. A beszerzést minden esetben a Tesco közép-európai központja koordinálja.

Termelői oldalon minden egyes citrusfajta leszedését a megfelelő érettségi állapot ellenőrzése előzi meg. Ahhoz, hogy igazán csábító színük legyen, a gyümölcsöknek meleg nappalokra és hűvösebb éjszakákra van szükségük. A citrusok ennek következtében néhány nap alatt érik el a kívánt színüket, de az, hogy például kissé zöldebb egy citrusféle, még nem jelenti azt, hogy kevésbé ízletes lenne. A beszállítás ideje ezt követően 1-2 hét, ami a beszállítás módjától, a származási országtól és a szállítóktól is függhet (pl. közvetlen kapcsolaton vagy elosztó központon keresztül érkeznek a frissáru raktárakba, majd az áruházakba). A magyar Tesco áruházakba kerülésük előtt a szállított citrusok minden esetben egy minőségellenőrzésen alapuló termékátvételen esnek át a frissáru raktárban.

A Tesco szerint a vásárlói télen a mandarint, nyáron pedig a citromot fogyasztják a legnagyobb mennyiségben. 2017-es közép-európai eredményeit figyelembe véve az áruházlánc különböző citrusfajtákból összesen 56,6 millió egységet értékesített, az idei téli szezonra 2%-os növekedéssel számol a tavalyi szezonális eladásokhoz képest. A citrusfajták között minden országban elérhetők bio- és sajátmárkás termékek is. A Tesco Finest termékei abban különböznek a többi citrusfajtától, hogy a legjobb citrus forrásokból származnak, teljes mértékben magnélküliek és könnyen hámozhatók. A Tesco a közelgő ünnepekre való tekintettel még karácsonyi csomagolású, 1,5 kilós kiszerelésű narancsot és mandarint is kínál.

További érdekességek az ünnepidéző citrusokról néhány ínycsiklandozó recepttel az ÉnTescóm honlapján: https://entescom.hu/2018/11/28/unnepidezo-gyumolcsok/

A Tesco citrusszállítóival való együttműködéséről szóló videói az alábbi linkeken érhetőek el:

A napsütötte spanyol fáktól a magyar asztalokig: citrusok a Tescóban

https://youtu.be/QyU2w4lrJ-c

Gondosan válogatott déligyümölcsök a Tescótól a magyar vásárlóknak

https://youtu.be/2kGMLn2lRt4