flickrlinkedin

A pincészetek élete nyáron sem csak játék és mese

– avagy mit csinálnak a szőlészek és borászok nyáron? –

Budaörs, 2015.08.06.

 

A bortermelők munkájáról legtöbbet a szüreti időszakban hallunk, pedig nyáron sem unatkoznak. Hajtásválogatás, -fésülés, befűzés, hónaljazás, levelezés és más feladatok, amivel előkészítik a szőlőt a szüretre. A nyári teendőkről a Magyar Bormustra országos borversenyen díjazott szakemberek mesélnek. A verseny főtámogatója a Tesco volt, a díjnyertes borok pedig hamarosan az áruházlánc polcain is elérhetők lesznek.

 

Nyáron a szőlőültetvényeken van a legtöbb tennivaló. A zöldmunkák egészen augusztus végéig elfoglaltságot jelentenek a szőlészek számára. Ezekkel gondoskodnak a szakemberek arról, hogy az idei termés és az ősszel készített bor a lehető legjobb minőségű legyen. A szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészetnél – amelynek 2014-es Kékfrankos rozéját a Tesco a Magyar Bormustrán különdíjjal jutalmazta – a tőkék hajtásait a legtöbb esetben nem huzalok közé rendezik, hanem lombsátrat alkotva lefelé csüngenek, így a növekedés során az összekuszálódott hajtásokat kézzel igazítják ki.

 

A kordonművelésű szőlőknél a hajtásokat támrendszerhez tartozó huzalok közé rendezik. „Ezt a műveletet a nyár első felében többször meg kell ismételni” – mondta Frittmann Tamás, a soltvadkerti Frittmann Borászat egyik tulajdonosa, akinek 2014-es Irsai Olivérje szintén Tesco különdíjat nyert. A szőlőhajtásokat július közepén vágják vissza, így arra sarkalják a szőlőt, hogy a szőlőfürtökbe közvetítse a tápanyagokat. Ezt a műveletet csonkázásnak vagy tetejezésnek nevezik. A következő néhány hétben kerül sor a fürtválogatás első körére. „Ilyenkor az optimális tőketerhelés elérése a célunk, hogy a legjobb minőségű borokat tudjuk elkészíteni” – ezt már Mészáros Pál, a Nagy Arany díjjal jutalmazott Mészáros Borház borásza emelte ki. A terméskorlátozással egy időben eltávolítják a fürtöket takaró kacshajtásokat is, így levegőssé teszik a tőkét, és biztosítják, hogy a szőlőszemeket sok napfény érje.

 

A vesszők és fürtök mellett a tőkét is folyamatosan ápolni kell, valamint ezekben a hónapokban a növényvédelmi kezeléseket sem szabad elhanyagolni. „Csapadékosabb években erre fokozott figyelmet fordítunk, hiszen ilyenkor a peronoszpóra és a szürkepenész könnyebben megtámadhatják a szőlőt” – tette hozzá Frittmann Tamás. Mivel a legtöbb fajta augusztusban zsendülni kezd, néhány héten belül elérkezik a próbaszüretek ideje. „Az érés előrehaladtával fajtánként, sőt szőlőtáblánként több alkalommal mintát veszünk, és a mért mustfok, savtartalom és pH érték alapján meghatározzuk a szüret optimális idejét” – mondta ifjabb Gál Csaba, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet szőlésze. Augusztus közepén a borászok legfontosabb feladata már a pince előkészítése. Ezekben a hetekben karbantartják a feldolgozókat, kipróbálják a hűtőrendszert, fertőtlenítik a tartályokat és eszközöket, hogy a szüret idejére minden higiénikus és működőképes legyen. Ilyenkor készítik elő a helyet az erjesztésre és az új borok érkezésére is.

 

A meleg nyár és a szőlők állapota alapján Frittmann Tamás, ifjabb Gál Csaba és Mészáros Pál egyaránt közepes mennyiségű, de nagyon jó minőségű termésre számítanak. Annak ellenére, hogy több borvidéken is súlyos jégverés pusztított idén, ha továbbra is kedvező marad az időjárás, összességében a 2015-ös kiemelkedően jó évjárat lesz.

 

A szövegben szereplő szakkifejezések:

  • hajtásválogatás: a tőketörzsön szereplő hajtásokat letörik, hogy azok ne vegyék el a tápanyagot a tőke többi részétől
  • hajtásfésülés: a lefelé csüngő, összekuszálódott hajtásokat kézzel kiigazítják
  • befűzés: a huzalos támrendszerű művelési módnál a hajtásokat elrendezik, befűzik a huzalpárok közé
  • hónaljazás: a hónaljhajtásokat, vagyis „másodrendű” hajtásokat megritkítják, eltávolítják
  • levelezés: a fürtöket takaró leveleket megritkítják

A Tesco által támogatott Magyar Bormustra díjazottjairól többet is megtudhat itt: http://bit.ly/1N7bbho

A képek forrása: http://galpinceszet.hu, http://www.frittmann.hu