flickrlinkedin

A rajongás 5 millió forintot hozott az Érdligeti sulinak

Több száz általános iskola vett részt a Tesco Sulirajongó programjában

 

Budapest, 2013. április 15.

A Tesco társadalmi célú programja az egészséges életmód előnyeit ismertette meg az általános iskolák bevonásával. A több száz tanintézmény az elmúlt három hónapban iskolai rendezvényekkel versengett a Tesco vásárlóinak szavazataiért, hogy elnyerjék az áruházlánc által felajánlott, összesen 10 millió forintnyi díjat. Bár a helyes táplálkozás és a rendszeres mozgás megismerésével minden kisiskolás nyert, a verseny 5.000.000 forintos fődíját egy érdligeti iskola nyerte meg, több mint 42.000 szavazattal.

 

A Tesco egészséges életmódot népszerűsítő Sulirajongó programjára az ország általános iskoláinak csaknem harmada, 900 tanintézmény regisztrált idén januárban. A résztvevő iskolai közösségek a rendszeres mozgás és a helyes táplálkozás fontosságát hirdető eseményeket szerveztek februárban és márciusban. Fényképes, videós összefoglalóik felkerültek a program honlapjára, ahol a Tesco vásárlói folyamatosan szavazhattak, hogy a legnépszerűbb iskolákat milliós nyereményekhez segítsék.

A program népszerűségét mutatja, hogy három hónap alatt összesen 366.783 szavazatot adtak le a támogató vásárlók. A legtöbb szavazat Pest megyéből és a fővárosból érkezett, de Csongrád, Vas és Borsod-Abaúj-Zemplénben is sok rajongó akadt. Az egészségtudatos életmódot népszerűsítő rendezvényeket magában foglaló teljes feladatsort végül 220 hazai város 386 általános iskolája teljesítette, ami megyénként átlagosan 19 olyan tanintézményt jelent, ahol a program aktivizálta a közösségeket. Közülük került ki a Sulirajongó program első három helyezettje, valamint a külön- és a szakmai díjas suliközösség.

A nyilvános eredményhirdetésre április 13-án került sor a TV2 „Nagy vagy” című televíziós produkciójának felvételén Budaörsön, a Városi Sportcsarnok és Strand területén, ahol csaknem 200 diák és az iskolák képviselői, pedagógusok is jelen voltak a díjazott iskolákból. Többen elárulták, hogy nemcsak a diákok kampányoltak a Tesco áruházakban, de a siker érdekében a szülők mellett sokan  az ismerősöket, a barátokat és a szomszédságot is mozgósították. Több intézmény taktikázott és a program végére hagyta a szavazatok feltöltését. Egyöntetű volt a vélemény, hogy a Sulirajongó rendezvények megvalósítása során minden iskolában példaértékű összefogás született a pedagógusok, diákok és szülői munkaközösségek között, amely a jó iskolai munkát tovább serkentheti a jövőben is.

„Ennek a programnak csak nyertesei vannak, hiszen az egészséges életmódba fektetett energia mindig megtérül. Örömömre szolgál, hogy egyre több nagyvállalat, köztük a Tesco is kiemelt figyelmet fordít az egészséges életmód és táplálkozás népszerűsítésére, és példát mutat a gyerekeknek és a szülőknek egyaránt” – hangsúlyozta a díjátadón Dr. Simicskó István, az EMMI sportért és ifjúságért felelős államtitkára, aki a Sulirajongó program védnökeként az első három helyezettnek adta át a díjakat.

Első helyen 42.862  szavazattal az érdi Érdligeti Általános Iskola végzett; a dobogó legfelső foka a  Tesco jóvoltából 5.000.000 Ft készpénzt jelent az intézménynek. Második helyen zárt a szegedi Arany János Általános Iskola, így ők 2.000.000 forinttal, míg a harmadik helyezett ceglédi Várkonyi István Általános Iskola 1.000.000 forinttal gazdagodott.

Szintén gazdára talált 1.000.000 Ft értékben a szakmai díj, amelyet Katus Attila, a program mentora a kiskőrösi Bem József Általános Iskolának adott át a különböző zenei stílusokat felvonultató, táncos-jelmezes SuliMozgató rendezvényükért. Az iskola diákjai közül a legaktívabbak egyhetes nyári sporttáborban vehetnek részt Katus Attilával, aki az eredményhirdetésen kiemelte: „a Tesco Sulirajongó programja azért is egy nagyszerű kezdeményezés, mert kulcsfontosságú a tudatos életmódra nevelést már a gyermekkorban elkezdeni, hiszen felnőttkorban már tízből csak egy felnőtt képes változtatni életmódján”.

Az iskola létszámához viszonyított legtöbb szavazatot (13.755 szavazat / 144 tanuló) a BAZ megyei Mezőnyárádi Kossuth Lajos Általános Iskola Szederkényi Anna Tagiskolája kreatív közössége kapta, így ők 1 millió forinttal gazdagították iskolájukat.

„A Sulirajongó alapvető célja az egészségtudatos életmód népszerűsítése mellett az volt, hogy az - ebben a korban még nagyon fogékony - iskolások megtanulják, hogyan tudják együtt, egy közös cél érdekében mozgósítani környezetüket, építeni a közösséget. Reméljük, hogy ezt a tudást a jövőben is kamatoztatni fogják a közösség javára. A Tesco a jövőben is indít hasonló programokat, kiemelt figyelmet fordítva az egészséges életmódra” – mondta Pálfalvi Márta, a Tesco vállalati kapcsolatok igazgatója.