flickrlinkedin

Indulhat a grillszezon! Mit "szósz" hozzá?

Melegszenek a tavaszi délutánok, ez pedig csak egy dolgot jelenthet: elindult a grillszezon, a szórakozást és ízletes fogásokat sejtető kerti sütögetések időszaka. Dobjunk a rácsra húst, színes zöldségeket, sajtot vagy akár gyümölcsöket, az íz-élmény garantált. Ehhez már csak néhány konyhai eszközre és egy grillsütőre van szükségünk, ezeket és az alapanyagokat is megtaláljuk a Tesco áruházakban.

A családot és barátokat összehozó első kerti partikra általában májusban érkezik a meghívó, az augusztus végi sütögetésekkel pedig a nyár utolsó napsugarait búcsúztatjuk. A grillezés hagyománya az Amerikai Egyesült Államokhoz, méghozzá a déli Texashoz nyúlik vissza, ahol a barbecue, a húsok elkészítésének tökéletesre fejlesztett módja féltve őrzött családi, mi több, műhelytitoknak számít. A tradicionális amerikai vidéki kultúra részeként számon tartott barbecue egyszerűbb és gyorsabb formája, a grillezés hazánkban is egyre divatosabb. Tavaly 56 százalékkal nőtt a grilltermékek népszerűsége az előző évhez képest a magyarországi Tesco áruházakban. Nem csoda tehát, hogy tavasztól őszig egyre gyakrabban tölti meg a levegőt a sült húsok és zöldségek kertekből áradó illata. Ha betartunk néhány aranyszabályt és hozzáértő emberre bízzuk a tüzet, nemcsak jól szórakozhatunk, de ínycsiklandó ételekkel kápráztathatjuk el vendégeinket.

Mi kell a grillezéshez a jó társaság mellett? Egy megbízható grillkészülék, néhány jól megválogatott grilleszköz, frissítő italok és nem utolsó sorban, kifogástalan alapanyagok. Grillezni szinte bármit lehet, legyen szó húsokról, a vitaminban gazdag zöldségekről és gyümölcsökről, vagy a csordogálva olvadó sajtokról. Mindezeket megtalálhatjuk a hazai Tesco boltjaiban is, ahol a grilltermékek széles választéka és közel 30 vadonatúj húskészítmény vár minket. Az áruházakban a színhúsok mellett többek között baconos, sajtos, mustáros és még számtalan egyéb ízesítésű grillkolbászból, grillsajtokból, ízletes marinádokban előkészített húsokból, valamint fűszerek, szószok és pácok gazdag kínálatából válogathatunk.

A grillezés nemcsak megfelelő hozzávalókat, de alapos előkészítést is igényel. A színhúsokat grillezés előtt klopfoljuk ki és pácoljuk be alaposan. Így a bennük lévő rostok fellazulnak, puhábbak lesznek és jobban magukba szívják a fűszereket. Az ideális pác minden húsfajtánál más és más, érdemes tehát utánajárni, hogy melyiket milyen fűszerben hempergessük meg a tökéletes összhatás érdekében. A grillezéshez bátran válasszunk zsírosabb fajtákat, hiszen a sütés alatt a zsír nagy része kiolvad. Ha mégis a sovány hús mellett döntünk, rövid ideig tartsuk a rácson, hogy ne száradjon ki. A grillezhető sajtokat, ha lehet, vaslapon süssük addig, amíg épp csak csordogálni nem kezd. Ha ügyesek vagyunk, vékony kéreg keletkezik rajta, amely összetartja az olvadáskor.

A Tesco áruházakban az alapanyagok mellett a sütéshez szükséges eszközöket és a grillsütőt is beszerezhetjük, így minden adott a tökéletes grillpartihoz. Akár a praktikus mini kerti-, akár az öntöttvas grill mellett döntünk, ne feledkezzünk meg a tisztításukról sem. Ezt érdemes rögtön az ételek elkészítése után elvégezni, hogy utána felhőtlenül élvezhessük a jó hangulatot és a zamatos fogásokat.