flickrlinkedin

Kétszeresére nő az ásványvíz-forgalom hőségriasztás idején

Budaörs, 2013. június 21.

Az elmúlt néhány nap kánikulai időjárásának köszönhetően jelentősen megnőtt a klasszikus nyári termékek forgalma a Tesco áruházakban. Az eladott ásványvizek és jégkrémek mennyisége ilyenkor megduplázódik,  míg a sörből akár 90%-kal is több fogy. Az áruházlánc vonzó akciókkal készült a hőségre, a legmelegebb napokon is kedvező áron, akár 30% engedménnyel kínálja az ásványvizeket, söröket és jégkrémeket.  

 

A kánikula beköszöntével ugrásszerűen megnőtt az ásványvizek iránti kereslet: a szokásos, heti 2-2,5 millió palackkal ellentétben, akár heti 5 millió palack ásványvíz talál gazdára a Tesco áruházaiban. A legnépszerűbb a 80-100 forintos szegmens, ebben az árkategóriában – a szezonális akcióknak köszönhetően - mindig elérhető 3-4 fajta márkás ásványvíz.

A hirtelen jött meleg esetén a sör eladási forgalma szignifikánsan megnövekszik az átlagos éves forgalomhoz, illetve a legtöbb esetben a nyári átlaghoz képest is. 2012-ben négy, míg 2011-ben három időszak esetében haladta meg a heti átlagos hőmérséklet a 26 fokot. Ennek során az éves heti átlaghoz képest, időszaktól függően, 60-90 % közötti mértékben emelkedett a forgalom. Míg 2012-ben a legmelegebb időszak esetében heti 4,5 millió egység sört adtak el, addig az éves átlag 2,2 millió, a nyári pedig 3,6 millió volt. 2011-ben, szintén a legmelegebb időszakban, 3,3 egység millió sör fogyott, ami az akkori nyári átlagot 70 %-kal haladta meg. Évről-évre látható, hogy az ízesített, alacsony alkoholtartalmú sörök forgalma növekszik, bár az arányuk  még így sem meghatározó a teljes fogyasztásban. A gyártók folyamatosan keresik az egyedi, extra ízeket, melyeket a magyar fogyasztói ízléshez igazítanak.

A szezon másik kedvence a jégkrém, melynek szintén megduplázódott a forgalma az elmúlt héten, és amelyből több mint 200 fajta kapható a Tesco áruházaiban. A sikerhez a hőség mellett minden bizonnyal az is hozzájárul, hogy Magyarországon kizárólag a Tescóban kapható az újonnan bevezetett Mars, Bounty, Twix és Snickers jégkrém.

Az extrém meleg a ventillátorok, klímaberendezések iránti érdeklődést is fokozza. A hőség miatt ezen termékek forgalma akár az ötszörösére is nőhet, az elmúlt héten nagyságrendileg annyi fogyott ezekből, mint máskor egy átlagos nyári hónapban. Megfigyelhető, hogy a kánikula hatására a vásárlók árérzékenysége is csökken, az olcsón kapható típusok kifutásával hajlandóak beszerezni a magasabb árkategóriájú hűtőberendezéseket is, csak minél hamarabb hűsíteni tudják a lakás vagy a nyaraló klímáját.