flickrlinkedin

Kívül szokatlan, belül hibátlan

Ki mondta, hogy az almás pite csak hibátlanul kerek almákból lehet illatosan omlós? Ugyanígy, egy gőzölgő tepsi rakott krumpli akkor is ínycsiklandó lesz, ha formátlan burgonyából készítjük. Az EU tagállamaiban több millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe már a termelőknél: sokszor olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyek csak formájuk, méretük vagy súlyuk miatt nem felelnek meg a belső, vállalati előírásoknak. A Tesco 12 hazai áruházában olyan almát, répát és krumplit is megtalálnak majd a vásárlók, amelyek kívül ugyan szokatlanok, belül viszont épp olyan hibátlanok, mint szabályos társaik.

Az ENSZ adatai szerint a világon megtermelt élelmiszer harmada a szemétben végzi. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület szerint Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk ki évente. A pazarlás azonban nemcsak a háztartásokban és a kereskedőknél jelentkezik. Az Európai Unió Fusions 2016 jelentése szerint a tagállamokban már az előállítás során 9,1 millió tonna élelmiszer vész kárba. A Tesco, az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem elkötelezettjeként ezen szeretne változtatni, ezért január 24-étől teszt jelleggel bevezeti a „Perfectly Imperfect” termékcsaládot. Olyan répák, almák és krumplik is bekerülnek a kínálatba, amelyek súlya, mérete vagy formája nem szabványos, de minőségük így is kifogástalan, és áruk is kedvezőbb. A kezdeményezéssel az áruházlánc több terményt tud átvenni a termelőktől, akik így kevesebbet dobnak ki.

A program, ami a brit Tesco áruházakban nagy népszerűségnek örvend, 50 közép-európai, köztük 12 magyarországi áruházban indul el. Az áruházlánc a vásárlói visszajelzések alapján dönt majd arról, hogyan alakítja tovább a kínálatot. A tesztidőszakban a „Perfectly Imperfect” alma, répa és krumpli a budaörsi, győri, siófoki, pécsi, orosházi, szigetvári, gyulai, nagykörösi, hajdúszoboszlói és monori, valamint a debreceni és a szolnoki Tesco hipermarketekben lesz elérhető.

A kívül szokatlan, belül hibátlan zöldségek és gyümölcsök bevezetésével újabb elemmel egészíti ki a Tesco élelmiszer-pazarlás elleni tevékenységét. 2013-ban elindított élelmiszer-mentő programja keretében a résztvevő immár több mint 90 áruház munkatársai napi szinten összegyűjtik az élelmiszer-felesleget (a már nem eladható, de még fogyasztható élelmiszereket), amit a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével az áruházak vonzáskörzetében élő rászorulóknak juttatnak el. Az áruházlánc eddig több mint 3600 tonna adományt gyűjtött össze és adott át, ami mintegy 9,1 millió adag ételnek felel meg.