flickrlinkedin

Közép-Európa a jószívűek régiója

A Tesco vásárlói szebbé tették a rászorulók karácsonyát

 

Budaörs, 2016. január 13.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Tesco közép-európai vásárlói 2015-ben is nagylelkűnek bizonyultak: az ünnepek előtt a négy résztvevő országban, Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában összesen 419 tonna élelmiszert adományoztak az élelmiszerbankok áruházakban megrendezett tartósélelmiszer-gyűjtő akciói során. A Tesco 2008 óta működik együtt a szervezetekkel, és többek között az évente megrendezett élelmiszergyűjtésekkel is segíti a rászorulókat. Tavaly év végén 1 046 088 adag étel elkészítésére elegendő felajánlás érkezett, amelyet az áruházlánc az összegyűlt adományok 20 százalékával egészített ki.

 

Hazai gyűjtését a Tesco a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével november 27. és 29. között szervezte meg. A három nap alatt a vásárlók 156 áruházban 65 millió forint értékű, vagyis 381 888 adagnak megfelelő élelmiszert adományoztak a nélkülözőknek.

 

„Az 547 közép-európai áruházunkban megrendezett közös kampánynak és vásárlóinknak köszönhetően több mint 1 millió adag étel elkészítésére elegendő élelmiszer-adományt gyűjtöttünk össze. Ez a példaértékű együttműködés mutatja, hogy a sok apró segítség együtt mennyit jelent a rászorulóknak, és ebben a mostani eredmény is megerősít minket. Hálás vagyok vásárlóinknak, munkatársainknak és az élelmiszerbankok önkénteseinek az összefogásért” – mondta David Morris, a Tesco Európa vezérigazgatója.

 

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület alapítója így fogalmazott: „A karácsonyi élelmiszergyűjtés életre szóló emlék az adományozóknak, az önkénteseknek és természetesen a támogatásban részesülőknek is. Akik részt vettek a gyűjtésben, sosem fogják elfelejteni az adomány megérkezésekor tapasztalt örömöt. Jó érzés látni az emberséget és a segíteni akarást az áruházakban. Az egyik önkéntesünk meghatódva mesélt egy idős hölgyről, aki csupán egy zacskó vaníliás cukrot és sütőport tudott felajánlani, mégis segített. Örömmel tapasztaljuk, hogy a legkisebbek is tudják, hogy a karácsony az adakozás ideje: egy kisfiú megígértette munkatársunkkal, hogy mindenképpen átadja üdvözletét az adományozottaknak.”

 

Az áruházlánc nem csak karácsonykor támogatja a régió élelmiszerbankjainak munkáját. Hosszú távú célkitűzései között szerepel az élelmiszerpazarlás teljes felszámolása, ezért törekszik arra, hogy a lejárat előtti, így már nem értékesíthető, de minőségileg még fogyasztható élelmiszerek jótékony célú felhasználása folyamatos gyakorlattá váljon. A Tesco részt vett a nemrégiben megrendezett Élelmiszer-hulladék 2015: az elmélettől a gyakorlatig elnevezésű prágai konferencián, ahol bejelentette törekvését, miszerint egy falat fogyasztásra alkalmas étel sem mehet kárba az áruházakban. A cél elérése érdekében már eddig is jelentős lépéseket tett a megmaradt ételek eladományozásában, és továbbra is együtt dolgozik az élelmiszerbankokkal.

Az alábbi linken tekintsék meg, hogy egy adományozott termék hogyan jut el a rászorulókhoz az Élelmiszerbank segítségével:

 https://www.youtube.com/watch?v=I0eynxYEKzo&feature=youtu.be