flickrlinkedin

Két újabb Pest megyei Tesco áruházban működik az élelmiszermentés

Április végén a tahitótfalui Tesco Szupermarket, valamint a pátyi Tesco Expressz is csatlakozott az áruházlánc élelmiszermentő programjához. Így Pest megyében 2 újabb áruház jótékony célra ajánlja fel az élelmiszer-felesleget. Az élelmiszermentő programban a Tesco a már nem eladható, de emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas zöldséget, gyümölcsöt, pékárut és tartós élelmiszert adományozza a Magyar Élelmiszerbank Egyesület helyi partnerszervezetei számára.

A Tesco számára kiemelten fontos az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem, ami ellen saját működésében is igyekszik minél többet tenni. Az áruházlánc célja, hogy 2020-ig valamennyi közép-európai áruházát felkészítse arra, hogy a napi működése során keletkező élelmiszer-felesleget jótékony célra tudja felajánlani. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület évek óta az áruházlánc stratégiai partnere, 2014 óta a Tesco a szervezettel együtt működteti napi áruházi élelmiszermentő programját is. A program keretében a kezdeményezésben résztvevő áruházak munkatársai minden munkanap kiválogatják és összegyűjtik a már nem eladható, de emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas zöldséget, gyümölcsöt, pékárut és tartós élelmiszert, amit aztán az Élelmiszerbank helyi partnerszervezetei vesznek át és osztanak szét még aznap az áruházak környékén élő rászorulók között.

két Pest megyei Tesco áruház április 24-én kezdte meg az élelmiszermentést, aminek köszönhetően a megyében már csaknem az összes áruház részt vesz a programban. Az újonnan csatlakozott áruházakkal együtt Pest megyében már 24 helyen adják át minden nap a még fogyasztható, de már nem eladható élelmiszert, amivel közel 13 000 rászoruló életét teszik könnyebbé. Pest megyében a program kezdete óta 2019. március végéig összesen 1 947 143 kilogramm élelmiszert adományozott a Tesco ilyen módon jótékony célra, ami több mint 4,8 millió adag ételnek megfelelő mennyiség.

Magyarországon a 204 Tesco áruházból jelenleg 173-ban folyik a napi szintű élelmiszermentés. Az áruházak idén március végéig több mint 19 600 tonna élelmiszert ajánlottak fel jótékony célra, ami több mint 49 millió adag ételnek felel meg.

A Tesco stratégiai tervei szerint 2020-ra minden közép-európai, így az összes hazai áruháza is készen áll majd arra, hogy az élelmiszer-felesleget jótékony célra adja át. Ehhez azonban nem csak áruházi szinten van még sok teendő - az áruházlánc a nemzeti kormányokkal, kormányzati szervekkel és civil szervezetekkel közösen dolgozik azon, hogy a célkitűzés megvalósításához minden feltétel adott legyen – beleértve a jogszabályi feltételeket és az átvevő szervezetek kapacitását is. A Tesco és a programot koordináló Élelmiszerbank Egyesület az adományok célba juttatásához további szervezetek jelentkezését is várja. Az élelmiszermentésben és az élelmiszer-adományok átvételében részt venni kívánó karitatív szervezetek az Élelmiszerbank honlapján tudnak tájékozódni és jelentkezni a programba.

A programban résztvevő áruházak listája megtalálható a Tesco Magyarország weboldalán: http://bit.ly/Elelmiszermento_aruhazak.