flickrlinkedin

Kevesebb hulladék = több segítség

Az ENSZ adatai szerint a világon megtermelt élelmiszer harmada a kukában végzi. Csak az EU-ban közel 100 millió tonna élelmiszert dobunk ki évente. A hatalmas mennyiségű hulladékért a termelők, a kereskedők és a háztartások is felelősek. A Tesco élelmiszer-mentő programjával nemcsak a hulladék mennyiségét csökkenti, de rászoruló családokat is segít. Kenyér, zöldség és gyümölcs mellett mostantól pedig kiflit, zsemlét, sőt kakaós csigát is adományoz. 

Idén november 19-27. között rendezik meg az Európai Hulladékcsökkentési hetet, aminek célja, hogy felhívja a figyelmet a hulladékgazdálkodás legégetőbb problémáira, így például az élelmiszer-hulladék mennyiségére is. A még fogyasztható, mégis kidobott élelmiszerek mennyisége ugyanis ijesztő méreteket öltött. A helyzet pedig különösen aggasztó, ha figyelembe vesszük, a világon és a saját közösségünkben milyen sokan nem jutnak elegendő és megfelelő táplálékhoz.

A fenti, döbbenetes számokkal szembesülve még nyilvánvalóbb, hogy az élelmiszer-pazarlás ellen tenni kell. A Tesco számára fontos célkitűzés, hogy folyamatosan csökkentse a saját működéséből eredő élelmiszer-hulladék mennyiségét, és minimalizálja a pazarlást. A Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel együttműködve kezdetben szezonális édességeket, így húsvéti csokinyuszit, mikulásokat és szaloncukrot gyűjtött össze és juttatott el nehéz sorsú gyerekeknek. Ma pedig már 83 áruház napi szinten gyűjti vissza és adja át jótékony célra az élelmiszer-felesleget; 2016. október végéig összesen 2703 tonnát.

Az áruházlánc fontosnak tartja azt is, hogy az adományozható termékek köre bővüljön. A napi gyűjtés a belső pékségben sütött kenyérrel indult, később a zöldségeket, gyümölcsöket is elkezdte visszagyűjteni, most pedig a lédig pék-árukat is bekapcsolta. Ezzel az előzetes kalkulációk szerint megduplázódhat az adományozott élelmiszer mennyisége. A lédig pék-termékek közé tartozik egyébként minden pékáru, ami nem kenyér: például az édes és sós reggeliző termékek, a kiflik és a zsemlék, illetve a cipók és a veknik (ezek olyan kenyér formájú termékek, amiknek a súlya nem éri el az 500g-ot, így hivatalosan nem lehet kenyérnek nevezni őket).

Az élelmiszer-mentő program keretében az áruházlánc munkatársai minden este összegyűjtik a már nem értékesíthető, de még fogyasztható élelmiszereket. Másnap reggel pedig az Élelmiszerbank által ellenőrzött civil szervezet átveszi az adományt és még aznap eljuttatja a rászorulóknak. Az áruházak mintegy 90 civil szervezetnek adnak át élelmiszert napi rendszerességgel, rajtuk keresztül pedig havonta átlagosan mintegy 61 ezer nehéz sorsú embernek segítenek.

Az áruházlánc folyamatosan bővíti az élelmiszer-mentésbe bevont áruházak számát. Célja, hogy 2020-ra minden közép-európai Tesco készen álljon arra, hogy összegyűjtse, és jótékony célra ajánlja fel az élelmiszer-felesleget.