flickrlinkedin

Ma még diákok, de holnap a világ vezetői lehetnek: Nemzetközi ENSZ diákkonferenciát támogat a Tesco

Budaörs, 2016. április 6.

 

Idén 6. alkalommal, április 7-12. között rendezik meg Budapesten a Model United Nations diákfórumot az Eötvös József Gimnázium tanárai és diákjai. A Budapest International Model United Nations (BIMUN) idén a migrációs válságra fókuszál, a tanulók pedig ENSZ diplomaták bőrébe bújva próbálnak válaszokat adni és megoldást találni a kérdésre. A Tesco számára kiemelten fontos a fiatalok támogatása, képességeinek fejlesztése, így támogató partnerként működik közre a nemzetközileg is elismert rendezvényen.

 

Az 1950-es évek óta világszerte rendeznek nagy sikerrel Model United Nations konferenciákat (MUN). A nemzetközi diákfórumok az Egyesült Nemzetek Szervezetének élethű szimulációi, melynek keretében a résztvevők több napra az ENSZ diplomatáinak bőrébe bújhatnak. A versenyzők egy-egy tagországot képviselve a legfontosabb globális kérdéseket vitatják meg az adott ország szempontjából, és világunk legfontosabb kihívásaira igyekeznek együttesen választ találni. A konferenciák lehetőséget teremtenek a diákoknak más kultúrák megismerésére, valamint a kommunikációs, együttműködési, problémamegoldó és a vitakészség fejlesztésére.

 

Az Eötvös József Gimnázium tanulóinak köszönhetően a nemzetközi modellt követve 2010-ben rendezték meg az első hazai konferenciát, a Budapest International Model United Nations-t (BIMUN). A nemzetközileg elismert, 5 napos fórumot idén április 7. és 12. között rendezi meg az iskola diákjaiból álló szervezőcsapat a 15 országból érkező közel 300 delegált diák számára. A téma ezúttal a „Dialogue of Civilizations”, azaz a „Civilizációk párbeszéde”. A témaválasztás oka a jelenlegi menekülthelyzet, így a szimulációs versenyen a bizottságok között szerepel az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) is, a Gazdasági és Szociális Tanács pedig a migráció társadalmi és gazdasági hatását vizsgálja meg. A versenyen megoldandó válságszituációt, azaz „crisis-t” a mindenkori válságpolitikai helyzet alapján határozza meg a gimnázium tanáraiból és tanulóiból álló csoport. A 2011-ben szervezett első BIMUN válságszituációja is a migrációs kérdéssel foglalkozott: azt mutatta be, hogy Afrikából és a Közel-Keletről tömegesen érkeznek majd a bevándorlók Európába, amely az Európai Unió megrendüléséhez vezet. A 2011-ben szimulált helyzet kísértetiesen hasonlít a közelmúlt történéseire.

 

A Tesco társadalmi felelősségvállalási stratégiájának egyik alappillére a fiatalok támogatása, oktatásuk és képességfejlesztésük elősegítése. Az áruházlánc ezért is támogatja a BIMUN konferenciát, melynek célja, hogy a felnövekvő generáció felismerje és beszéljen a globális problémákról. Az áruházlánc termékekkel támogatja a rendezvényt, és segíti a konferencia népszerűsítését.