flickrlinkedin

Megduplázza a jótékony célra gyűjtött élelmiszerek mennyiségét a Tesco

Közel duplájára nő a Tesco élelmiszer-mentő programjában jótékony célra felajánlott élelmiszerek mennyisége. Az áruházlánc mostantól a már nem eladható, de még fogyasztható kifliket, zsemléket, édes és sós péksüteményeket is visszagyűjti, és rászorulóknak juttatja el a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közreműködésével. A 2013-ban indított élelmiszer-pazarlás elleni programban 2016. október végéig már 2703 tonna élelmiszer-felesleget gyűjtöttek össze a hazai áruházak.

„Minden évben november utolsó hetében rendezik meg az Európai Hulladékcsökkentési Hetet. Örömünkre szolgál, hogy éppen most jelenthetjük be élelmiszer-pazarlás elleni programunk bővülését, hiszen az élelmiszer-felesleg jótékony célú hasznosításával nem csupán rászorulókon segíthetünk élelemmel, de az áruházainkban keletkező hulladék mennyiségét is jelentősen mérsékelhetjük” – mondta el Magyar Henrietta, a Tesco közösségi kapcsolatokért felelős menedzsere.

Magyarországon 2013 óta működik a Tesco élelmiszer-mentő programja. Ennek keretében a programban részt vevő áruházak munkatársai minden munkanap végén összegyűjtik és szortírozzák a már nem eladható, de fogyasztásra még alkalmas élelmiszereket. A munkatársak a belső pékségben sütött pékárut, zöldséget és gyümölcsöt készítik össze a rászorulók számára, és ellenőrzik ezek minőségét. Csak olyan élelmiszerek kerülhetnek átadásra, amelyek nem penészesek, nem erjedtek, nem szennyezettek és semmiféle idegen anyag, íz, szag vagy kártevő nyoma sem látszik rajtuk. Az összekészített élelmiszereket másnap reggel minden áruház a vonzáskörzetében működő, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által ellenőrzött civil szervezetnek adja át. A szervezet az adományt még aznap elszállítja és kiosztja a szintén az áruházak vonzáskörzetében élő rászorulóknak.

Hazánkban jelenleg 83 áruház vesz részt a programban, és több mint 90 civil szervezet megy mindennap az adományért. A Tesco munkatársai ezekben az áruházakban 2016. október végéig összesen 2703 tonna élelmiszert gyűjtöttek össze és adományoztak jótékony célra. A lédig termékek adományozásának elindításával most pedig várhatóan duplájára nő a havonta átadott élelmiszerek mennyisége. Ezek a belső pékségben készült, nem kenyér kategóriába tartozó árukat jelentik, azaz a cipókat és vekniket, kifliket és zsemléket, beleértve a császárzsemlét, hamburger bucit és a sajtos stanglit, valamint az édes és sós reggeliző termékeket, például túrós táskát és kakaós csigát. Az új folyamat bevezetése előtt ötféle kenyeret adhattak át az áruházak a rászorulóknak, mostantól azonban mintegy 50-100 különféle pékárura terjed ki a program az áruházak méretétől és választékától függően.

A Tesco célja, hogy élelmiszer-pazarlás elleni programját 2020-ra minden közép-európai áruházára kiterjessze. Jelenleg mintegy 285 cseh, lengyel, magyar és szlovák áruház vesz részt az élelmiszer-mentésben. Az áruházlánc a nemzeti kormányokkal, kormányzati szervekkel és civil szervezetekkel közösen dolgozik azon, hogy a célkitűzés megvalósításához minden feltétel adott legyen – beleértve a jogszabályi feltételeket és a civil szervetek kapacitását.