flickrlinkedin

Mi volt előbb? A tyúk, vagy a tojás?

Mi volt előbb? A tyúk, vagy a tojás?

Minden, amit eddig nem tudtunk a Tesco Finest tojásról

 

Budaörs, 2015. március 26.

Előfordult veled gyermekkorodban, hogy a nagyszüleid vagy a szomszéd néni egy doboznyi, a tyúkok alól frissen szedett tojást hozott ajándékba? Emlékszel rá, hogy a gyönyörű tojásokból milyen szép sárga madártej vagy rántotta készült, de a pogácsa vagy a rántott hús is szebb, sőt zamatosabb lett tőle? Az élénksárga tojássárgájú Tesco Finest tojásoknak köszönhetően minden sütésnél és főzésnél újra átélhetjük ezeket a pillanatokat, és asztalunkra varázsolhatjuk a gyermekkor ízeit.

 

A Tesco Finest tojások ugyanis alternatív, mélyalmos tartásból származnak, amely azt jelenti, hogy a tyúkoknak almozott kaparótér áll rendelkezésükre, ahol csipegethetnek, kapirgálhatnak. Az állatok a baromfi istállón belül szabadon mozoghatnak, ha kedvük van hozzá, akár repkedhetnek is, hiszen ne feledjük el, hogy alapvetően madarakról beszélünk. A Tesco számára nagyon fontos, hogy az áruházakban kapható Tesco Finest tojás olyan istállókból származzon, amelyeknél a vállalkozások garantálni tudják az alternatív tartásmód kapcsán meghatározott feltételeket. Az áruházlánc már több éve két beszállítóval – Farm Tojással és Fuchs Tojással – dolgozik együtt, amely egyszerűvé teszi a folyamatos visszaellenőrzést, ezáltal biztosítható az állandó és kiváló minőség a vásárlók számára.

A tartási körülmények mellett nagyon fontos az is, hogy az állatok milyen takarmányt kapnak, ugyanis a táplálék összetétele befolyásolja a tojás minőségét, beleértve a tojás sárgájának színét és vitamintartalmát. A tojás kiváló fehérjeforrás, számos vitamint és ásványi anyagot – mint például A-, B-, D- és E-vitamint, valamint folsavat és szelént – tartalmaz. A Tesco Finest tojások az élénksárga tojássárgája színük alapján az extra sárga kategóriába taroznak, a Finest termékek közül pedig kiemelkednek a megfelelő takarmányozással elért megnövelt E-vitamin és szeléntartalmú termékek. Az E-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, míg a szelén az immunrendszer normál működéséhez, így ezek a tojások amellett, hogy magyar termelőtől származnak, szépek és frissek, de még hozzáadott beltartalmi értékkel is rendelkeznek.

És hogy milyen méretű tojást tegyünk a kosarunkba? A Finest tojás esetében az L és XL méretek közül választhatunk. A nagyobb tojások nem csak mutatósabbak, de gazdaságosabbak is, hiszen a tojáshéj felülete nem egyenes arányban nő a tömeggel, így tehát egy nagyobb tojás kisebb héj-részaránnyal rendelkezik, azaz a fehérje és sárgája is egyre nagyobb. Ha pedig a választásnál fontos szempont az is, hogy a termék magyar legyen, akkor mindenképp érdemes az M-es mérettől vásárolni, ugyanis a Tescóban kapható M, L, XL méretű, valamint a Tesco Finest tojások 100 %-ban magyar tyúktól származnak.

Fehér, vagy barna héjú? Az teljesen mindegy, hiszen a beltartalom mindegyiknél ugyanolyan. És hogy mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás? Bizonyos kutatások szerint1 a tyúk, bár ezzel nem mindenki ért egyet. Ami azonban biztos, hogy az ellenőrzött és kiváló minőségű Tesco Finest tojásokkal felidézhetjük a nagymama által készített aranysárga piskóta feledhetetlen ízét.

Hogy hol és milyen körülmények között nevelkednek a tyúkok, mitől olyan szép a Tesco Finest tojás sárgája és mi garantálja, hogy csakis kiváló termék kerüljön a boltok polcaira? Az alábbi videóból megtudhatjuk: https://www.youtube.com/watch?v=ghfQ9IKWvzQ&feature=youtu.be

Az alábbi linken pedig elérhető a videó rövidebb verziója: https://www.youtube.com/watch?v=gpbDRlihE70&feature=youtu.be

  1. http://index.hu/tudomany/brittudosok/2010/07/15/a_tyuk_elobb_volt_mint_a_tojas/