flickrlinkedin

Újabb Tesco áruházak csatlakoztak az élelmiszermentő programhoz

A zirci Állomás utcai, és a sümegi Baglyasszél utcai szupermarket, valamint a balatonföldvári és a győri Bartók Béla utcai Tesco expresszek is csatlakoztak az áruházlánc élelmiszermentő programjához. Az áruházakból a már nem eladható, de még fogyasztható minőségű zöldséget, gyümölcsöt, valamint pékárut minden nap a Magyar Élelmiszerbank Egyesület helyi partnerszervezetei, Zircen a Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat, Sümegen a Szeretet Kovásza Egyesület, Balatonföldváron a ​Balatonföldvári Kistérség Szociális és Gyermekjóléti Szolgálata, Győrben pedig a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Gyermekjóléti és Szociális Intézménye veszi át, akik még aznap szétosztják az adományt a rászorulók között.

A Tesco számára prioritás az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem, ami ellen saját működésében is igyekszik minél többet tenni. Az áruházlánc célja, hogy 2020-ig valamennyi közép-európai áruházát felkészítse arra, hogy jótékony célra tudja felajánlani a napi működése során keletkező élelmiszer-felesleget. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület évek óta az áruházlánc stratégiai partnere, a Tesco a szervezettel együtt működteti napi áruházi élelmiszermentő programját is. A program keretében a kezdeményezésben résztvevő áruházak munkatársai minden munkanap kiválogatják és összegyűjtik a már nem eladható, de még fogyasztható minőségű zöldséget, gyümölcsöt, valamint pékárut, amit aztán az Élelmiszerbank helyi partnerszervezetei még aznap szétosztanak az áruházak környékén élő rászorulók között.

A győri Tesco expressz október 24-én, zirci és a sümegi Tesco szupermarketek október 25-én, míg a balatonföldvári Tesco áruház október 29-én kezdte meg az élelmiszermentést, így Veszprém megyében már 8, Somogyban 6, Győrben pedig 7  üzlet vesz részt a programban. Ezek 2018. október végéig összesen több mint 1700 tonna élelmiszert adományoztak jótékony célra, ami több mint 4,2 millió adag ételnek megfelelő mennyiség.

Magyarországon a 205 Tesco áruházból jelenleg 160-ban folyik a napi szintű élelmiszermentés. Az áruházak idén október végéig több mint 16 418 tonna élelmiszert ajánlottak fel jótékony célra, ami több mint 41 millió adag ételnek felel meg.

A programban résztvevő áruházak listája megtalálható a Tesco Magyarország weboldalán: http://bit.ly/Elelmiszermento_aruhazak